Spring naar het artikel

Keuzehulp bij onbedoelde zwangerschap

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Als je onbedoeld zwanger bent, kom je voor een belangrijke keuze te staan. Dit is geen makkelijke keuze voor jou (en je partner) om te maken. Daar komen dan meestal allerlei (verwarrende) gevoelens en gedachten bij kijken.

Keuzes bij onbedoelde zwangerschap

In Nederland heb je de volgende keuzes als je te maken krijgt met een onbedoelde zwangerschap:

  • uitdragen van de zwangerschap en zelf voor het kind zorgen
  • de zwangerschap afbreken (abortus)
  • (tijdelijke) plaatsing in een pleeggezin van het kind (pleegzorg)
  • afstand ter adoptie.

Hulp bij het nemen van een beslissing

Het is belangrijk om de tijd te nemen om een besluit te nemen dat bij jou past. Waar je later in je leven ook achter kunt blijven staan. Soms is dat besluit snel duidelijk, maar het kan ook zijn dat het nemen van een beslissing lastig is.

In dat geval kun je terecht bij een keuzehulpverlener van de GGD. Dit is een verpleegkundige die geschoold is om samen met jou (en de verwekker) naar je keuzemogelijkheden te kijken. In een gesprek geven we je oefeningen en tips waarmee je zelf een keuze kunt maken die past bij jouw leven, waarden en toekomst. De verpleegkundige geeft je hierin geen advies, het gaat erom dat jij (samen met je partner) een keuze kan maken waarmee jij verder kunt.

Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek met een GGD-verpleegkundige? Maak dan een afspraak. Je kunt hiervoor mailen naar: fiomkeuzehulpmo@rotterdam.nl of maak telefonisch een afspraak via telefoonnummer: 010- 4438021.

Landelijk Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschappen

De GGD Rotterdam werkt nauw samen met het Landelijk Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschappen. Op de website van het Landelijk Informatiepunt is actuele informatie over onbedoelde zwangerschap, de verschillende keuzeopties en hulp bij onbedoelde zwangerschap te vinden. Je kan met vragen ook bellen of chatten met het Landelijk Informatiepunt.