Hygiëne en Infectieziekten

rss

Infectieziekten

Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door virussen, bacteriën, schimmels of parasieten (micro-organismen genaamd). Mensen kunnen infectieziekten aan andere mensen overdragen. Dit kan direct van mens op mens door hoesten en niezen, maar ook door seksueel contact (SOA). Daarnaast kunnen infectieziekten ook overgebracht worden door het eten van besmet voedsel, het drinken van besmet water, of door contact met dieren.  

Infectieziekten voorkomen en bestrijden

Al eeuwenlang strijdt de mens tegen infectieziekten. Nieuwe infectieziekten steken de kop op en 'oude' infectieziekten komen opnieuw weer voor. De GGD Rotterdam-Rijnmond houdt zich dagelijks bezig met het voorkomen en bestrijden van infectieziekten. 

Bij de GGD werken dagelijks artsen, verpleegkundigen, doktersassistentes en administratief medewerkers om infectieziekten in de regio Rotterdam-Rijnmond te voorkomen en te bestrijden. Dit kan rondom een persoon met een infectieziekte zijn: de bron wordt opgespoord en contacten worden zo nodig beschermd. Dit kan ook een uitbraak zijn, bijvoorbeeld een uitbraak van diarree onder bewoners van een verpleeghuis. De GGD ondersteunt het personeel bij het bestrijden van infectieziekten en neemt de bestrijding zo nodig over. 

24 uur per dag bereikbaar

Voor acute hulp is het team infectieziekten 24 uur per dag bereikbaar. Eerste hulpposten en huisartsenposten weten hoe zij de GGD buiten kantoortijden moeten bereiken. Als iemand zich ’s avonds of in het weekend prikt aan een naald, kan er met een arts overlegd worden of er direct maatregelen moeten worden genomen. Dit geldt voor burgers maar ook voor bijvoorbeeld politie, beveiligingsbeambten, werkers in de thuiszorg en verpleeghuizen. Jaarlijks worden door de GGD ongeveer 350 prikaccidenten afgehandeld.

Informatie en voorlichting

Tijdens kantooruren kunt u vragen stellen over infectieziekten en vaccinaties. Indien nodig wordt u persoonlijk te woord gestaan door een ervaren arts of verpleegkundige. Hiervoor kunt u bellen met de GGD Rotterdam-Rijnmond, telefoonnummer (010) 433 99 66.

U kunt uw vraag ook stellen via het contactformulier. Het kan zijn dat u alsnog wordt gevraagd telefonisch contact op te nemen De reden hiervan is dat er soms geen eenduidig antwoord te geven is, of extra informatie nodig is. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Interessant? Deel dit met je netwerk