Spring naar het artikel

BRMO en antibioticaresistentie

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Micro-organismen, de algemene naam voor virussen, parasieten en bacteriën, kunnen niet reageren op antibiotica. Dat maakt ze moeilijker aan te pakken.

Wat is BRMO?

BRMO is de afkorting van: Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Dit kan een virus of een parasiet zijn. Maar in de meeste gevallen gaat het om een bacterie die niet reageert op antibiotica. Dit heet antibioticaresistentie. Hierdoor is een ziekte moeilijker te behandelen. Voorbeelden van BRMO zijn: MRSA, en Klebsiella oxa 48.

Voor wie is BRMO een risico?

De meeste van deze bacteriën zijn niet schadelijk voor gezonde mensen. Soms dragen we deze bacteriën bij ons zonder dat we dat merken. Ziekenhuispatiënten en bewoners van zorginstellingen hebben meer kans om ziek te worden van zo’n bacterie. Deze mensen hebben namelijk minder weerstand tegen ziektes.

Waar komen moeilijk te behandelen bacteriën voor?

Bacteriën die niet reageren op medicijnen komen overal in de wereld voor. En meestal in landen waar ze veel antibiotica gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan landen in Azië en Afrika. Maar ook in Europa. En dan vooral in de zuidelijke landen. In een buitenlands ziekenhuis loop je dan ook het risico om ziek te worden van zo’n bacterie. Meer risico dan in een Nederlands ziekenhuis.

Wat kun je zelf doen om verspreiding van bacteriën die niet op antibiotica reageren te voorkomen?

  • Was regelmatig je handen met water en zeep. En droog je handen goed af. Dit maakt de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt kleiner. Was je handen voor het (bereiden van) eten, na toiletbezoek en na bezoek aan een ziekenhuis.
  • Moet je binnen 6 maanden na behandeling in het buitenland naar een ziekenhuis in Nederland? Of heb je in een buitenlands ziekenhuis gelegen? Zeg dan dat je in een ziekenhuis in het buitenland bent geweest.
  • Werk je in de zorg en heb je contact met een patiënt met BRMO? Neem dan contact op met je infectiepreventiecommissie of je leidinggevende. En volg de bestaande richtlijn(en) op.

Wat kun je zelf doen om antibiotica verstandig te gebruiken en dus voorkomen dat deze niet meer werkt?

  • Gebruik alleen antibiotica die je van een arts krijgt.
  • Volg goed de gebruiksaanwijzing op de bijsluiter op.
  • Stop nooit zelf met de antibiotica. Eerder stoppen mag alleen in overleg met je arts.
  • Gebruik geen restjes antibiotica of antibiotica van anderen. Een arts moet beoordelen of antibiotica nodig zijn.

Meer informatie?

Meer informatie over BRMO, antibioticaresistentie en hygiëne vind je op de website van het RIVM.