Spring naar het artikel

Teken en de ziekte van Lyme

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Ieder jaar lopen een miljoen mensen een tekenbeet op. Hiervan krijgen er zo’n 25.000 de ziekte van Lyme. Behandeling met antibiotica is nodig om erge gevolgen te voorkomen.

Wat is het?

Een bacterie (Borrelia burgdorferie) veroorzaakt de ziekte van Lyme. Een teek kan deze Lyme-bacterie bij zich dragen. Wanneer zo’n teek een mens bijt, kan deze de bacterie aan de mens geven. En zo de ziekte van Lyme veroorzaken. De ziekte komt in Nederland regelmatig voor. Zonder behandeling kan deze ziekte grote gevolgen hebben.

Wat merk je ervan?

Eén tot 3 weken na een tekenbeet kan rondom de plek van de beet een rode ring ontstaan. Deze ring op de huid wordt steeds groter. Binnen de rode ring wordt de huid weer gewoon van kleur. Je kunt je grieperig voelen, en koorts hebben. Ook als je de ziekte niet behandelt, verdwijnt deze ring vanzelf. Later kunnen dan toch klachten ontstaan. Denk aan gewrichtsklachten, zenuwklachten, hartritmestoornissen en huidaandoeningen. De ziekte is te behandelen met antibiotica.

Hoe kun je het krijgen?

Teken komen vooral voor in struiken en grassen tot ongeveer 1,5 meter boven de grond. Van daaruit klimmen ze op dieren en soms op mensen die voorbijlopen. Teken gaan op zoek naar een warme en vochtige plaats op het lichaam. Daar bijten ze zich vast in de huid om bloed op te zuigen. De beestjes zijn er het hele jaar. Maar ze zijn actief in de periode van maart tot en met oktober.

Hoe kun je een tekenbeet voorkomen?

Loop zo min mogelijk door hoog gras, struikgewas en hopen bladeren. Blijf bij wandelingen op de paden en bedek je lichaam zoveel mogelijk. Het is geen garantie dat je geen tekenbeet krijgt. Wel maak je zo de kans daarop kleiner.
Wil je toch graag het groen in? Zorg dan voor goede bescherming. Smeer je huid in met een insectenwerend middel met minimaal 30% van de stof diethyltoluamide (DEET). Controleer nadat je in het groen was altijd je huid en kleding.

Wat moet je doen bij een tekenbeet?

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk. In ieder geval binnen 24 uur.
  • Zit de teek langer dan 24 uur op de huid? Overleg dan met je huisarts of behandeling nodig is.
  • Gebruik een puntig pincet of een speciale tekentang.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid. Trek hem daarna voorzichtig uit de huid.
  • Ontsmet het wondje met 70% alcohol.
  • Schrijf de datum in je agenda en let tot 3 maanden na de beet op ziekteverschijnselen.
  • Ga bij klachten of een rode uitslag naar de huisarts.

Meer informatie

In de folder hieronder, Een teek? Pak ’m beet!, vind je meer informatie over de teek. En over de ziekte van Lyme. Hoeveel teken we in Nederland verwachten, kun je zien op tekenradar.nl.

Een teek? Pak 'm beet!

Tekenbeten | RIVM