Spring naar het artikel

E. coli

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Mensen met een E. colibacterie krijgen vaak last van milde diarree. Maar ze kunnen ook erg ziek worden en schade aan de nieren krijgen.

Wat is het?

De E. colibacterie is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens. Maar er zijn ook E. coli-bacteriën waarvan je ziek kunt worden. Zoals de vorm EHEC, die besmettelijke dikkedarmontsteking met bloederige diarree veroorzaakt. In bijzondere gevallen kan er erge schade aan de nieren ontstaan.

Wat merk je ervan?

Je merkt de ziekte niet altijd. Diarree is het belangrijkste verschijnsel. Dat kan milde diarree zijn tot diarree met heftige buikkrampen. Je hebt meestal geen koorts. Na 1 tot 2 dagen kan de diarree bloederig worden. Ook kun je misselijk zijn en overgeven. In het ergste geval kan nierbeschadiging (HUS) optreden, maar dit komt in Nederland niet vaak voor.

Hoe kun je het krijgen?

Besmetting komt meestal door het eten van onvoldoende verhit rundvlees of schapenvlees (barbecue, hamburgers). Of door het drinken van rauwe melk, en het eten van besmette rauwe groenten.

Besmetting kan ook plaatsvinden door contact met (poep van) besmet vee. En door zwemmen in besmet water. Overdracht van mens op mens komt ook voor. De bacterie komt namelijk voor in de poep van besmette mensen.

Hoe kun je het voorkomen?

Er bestaat geen prik tegen E. coli. Ook zijn er geen medicijnen om de ziekte te voorkomen. Wel kun je zelf maatregelen nemen om verspreiding en besmetting van E. coli te voorkomen. Denk aan goede hygiëne (handen wassen) en het verhitten van rauwe producten. Iemand met een E. coli-infectie kan de ziekte overbrengen op anderen. Dit kan in de dagelijkse omgang of bij het bereiden van eten. Het advies is dan ook om dit niet te doen voor anderen zolang je last hebt van diarree.

Meer informatie?

Meer informatie en advies over hygiëne vind je op de website van het RIVM.