Spring naar het artikel

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Ebola is een zeldzame, maar ernstige virusziekte. In 2014 en 2015 eiste een epidemie in West-Afrika ruim 11.000 doden.

Wat is het?

Ebola is een virus waar mensen erg ziek van worden. De ziekte is zeldzaam. De klachten beginnen meestal met hoofdpijn, spierpijn en hoge koorts. Als mensen zieker worden, krijgen ze last van overgeven, diarree of bloedingen in het lichaam. Tot nu toe zijn uitbraken van deze ziekte alleen voorgekomen in delen van Afrika.

Waar komt het voor?

Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn landen in West-Afrika. In deze landen was na december 2013 de ergste ebola-uitbraak. Wereldwijd zijn er sinds het begin van de epidemie 28.646 ebolapatiënten bekend. Van deze patiënten overleden er 11.323. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is West-Afrika sinds eind december 2015 ebolavrij. Toch bestaat de kans dat er nog gevallen van ebola zullen voorkomen. Om nieuwe gevallen snel op te merken, blijven de organisaties in de 3 landen goed opletten. De kans dat een reiziger ebola krijgt en ziek naar Nederland komt is erg klein.

Hoe raak je besmet?

Iemand kan alleen besmet raken door direct contact met bloed, poep of urine van een besmette patiënt. Ook sperma, braaksel of zweet van een besmette patiënt is besmettelijk. Alleen als deze patiënt zelf de klachten al heeft, kan deze anderen besmetten. Ebola is dus minder gemakkelijk over te dragen dan griep. Verspreiding van het virus via de lucht, bijvoorbeeld door niezen of hoesten, is niet bekend. Alle tot nu toe bekende patiënten stonden in direct contact met ebolapatiënten. Of het waren mensen die patiënten hadden verzorgd.

Wat kun je doen?

Er is geen prik of goede behandeling tegen ebola. De behandeling bestaat vooral uit ervoor zorgen dat de ziekte niet erger wordt.

Hoe bereidt de regio Rotterdam-Rijnmond zich voor op een mogelijke ebolapatiënt?

Ziekenhuizen, huisartsen, de ambulancedienst, de politie en de GGD hebben afspraken gemaakt over ebola. Zo weten ze wat ze moeten doen als een patiënt uit deze regio mogelijk ebola heeft. Hiervoor ligt een draaiboek klaar, waarmee de partijen hebben geoefend. Mogelijke ebolapatiënten gaan direct naar het Erasmus MC.

Meer informatie?

Op de website van het RIVM lees je meer informatie over ebola. En over de ebola-uitbraak van 2014-2015 in West-Afrika.

Op de sites van de WHO en van het ECDC vind je ook informatie in andere talen.

Reizigers kunnen de laatste informatie vinden via ggdreisvaccinaties.nl, en lcr.nl. Maar ook op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over reisadviezen.