Spring naar het artikel

Tetanus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De bacterie die tetanus veroorzaakt, komt over de hele wereld voor in aarde en in straatvuil. Kinderen in Nederland krijgen sinds 1950 een prik tegen tetanus. Ga toch naar de arts als je vuil krijgt in een wondje.

Wat is het?

De bacterie die tetanus (Clostridium tetani) veroorzaakt zit in aarde en straatvuil. Deze tetanusbacterie komt overal in de wereld voor.

Wat merk je ervan?

Komt de tetanusbacterie in een wond terecht, dan kan deze gifstoffen uitscheiden. Met als gevolg spierkrampen in het hele lichaam. Tasten deze de ademhalingsspieren aan, dan kan dit leiden tot erge ademhalingsproblemen. Soms met de dood tot gevolg.

Hoe kun je het oplopen?

Je kunt tetanus krijgen als de bacterie in een wond komt. De tetanusbacterie komt voor in aarde, straatvuil en dierenpoep. Je kunt tetanus krijgen door kleine prikverwondingen. Zoals je die weleens oploopt tijdens het tuinieren. Een beet van een dier kan ook besmetting met de tetanusbacterie veroorzaken. Lees wat je kunt doen als je bent gebeten door een dier.

Hoe kun je het voorkomen?

Vaccinatie is de belangrijkste maatregel om tetanus te voorkomen. Kinderen in Nederland krijgen sinds 1950 een prik tegen tetanus. Deze vaccinatie is bekend als DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus, polio). We raden aan om deze vaccinatie iedere 10 jaar te herhalen. Dit kan via de huisarts, voor een reis of via vaccinatie op maat. Bij sommige beroepen raden we de vaccinatie ook aan. Heb je deze vaccinaties nooit eerder gehad? Haal dan de volledige serie van 3 prikken. 

Heb je een wond waar (straat)vuil in komt? Of ben je gebeten door een dier? Dan is het belangrijk om je huisarts te vragen of een (extra) prik tegen tetanus nodig is.