Spring naar het artikel

Tatoeëren en piercen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Bij het zetten van tatoeages, piercings en aanbrengen van permanente make-up is hygiëne erg belangrijk. Werkt de persoon die een tatoeage, piercing of permanente make-up aanbrengt niet schoon? Dan loop je risico op een ziekte. Denk hierbij aan hepatitis B, hepatitis C of hiv.

Iedereen die tatoeëert, permanente make-up of tatoeages aanbrengt, heeft hiervoor een vergunning (toestemming) nodig. Ook personen die piercen, of gaatjes prikken in kraakbeen van oren en neus met een piercinginstrument.

​De GGD controleert tatoeage- en piercingstudio's, schoonheidssalons en juweliers. En kijkt of ze zich houden aan de wettelijke hygiëneregels. Als dit zo is, geeft de GGD een vergunning. De vergunning is voor 3 jaar geldig. Blijkt uit klachten dat de vergunde locatie niet volgens de regels werkt? Dan kan de GGD een bezoek brengen en als het nodig is maatregelen nemen.

 

Wil je een tatoeage of piercing laten zetten?

Op de site veiligtatoeerenenpiercen.nl kun je zien welke bedrijven een vergunning hebben. En dus werken volgens de wettelijke hygiëneregels. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf ook let op het volgende:

  • De ruimte waar je de tatoeage krijgt, is schoon. Er zijn geen bloed- of inktvlekken van een vorige klant te zien.
  • De tatoeëerder wast de handen, voordat deze alle materialen klaarzet.
  • Voordat je de tatoeage krijgt, wordt je huid goed schoongemaakt (pas ná het scheren).
  • De naald en andere onderdelen komen uit een steriele (schone) verpakking. Ze worden niet met de blote handen aangeraakt.
  • Direct na het openen van de steriele verpakkingen trekt de tatoeëerder, piercer of schoonheidsspecialiste schone handschoenen aan. En zet de losse steriele onderdelen in elkaar. Direct daarna begint het tatoeëren of piercen.
  • Na het tatoeëren of piercen wordt de naald in een naaldencontainer weggegooid.

Illegale studio


Denk je dat je te maken hebt met een studio zonder vergunning? Neem dan contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat kan via e-mail info@nvwa.nl of de meldkamer van de NVWA (telefoon: 0900 - 03 88). Of met de GGD.

Opleidingsinstituten

Sommige tatoeage-, piercingstudio’s en schoonheidssalons bieden opleidingen aan voor tatoeëren, piercen of permanente make-up. Zij geven vaak aan dat zij hiervoor goedkeuring hebben van de GGD. Dit klopt niet. In Nederland gelden er tot nu toe geen extra eisen voor deze opleidingsinstituten. Zo’n opleiding heeft geen status. Je kunt er geen officieel (geldend) diploma behalen. Over de kwaliteit van de opleidingen doet de GGD geen uitspraak.

Afspraak maken voor vergunning

Ben je professional en wil je een afspraak maken voor een keuring? Dit kan via de pagina Vergunning en hygiëne bij tatoeëren en piercen.