rss

Actueel

Gezondheidsmonitor volwassenen

Resultaten Gezondheidsmonitor Volwassenen 2016 beschikbaar

10 mei 2017

Driekwart van de Nederlanders ervaart zijn eigen gezondheid als goed of zeer goed. Een derde van de Nederlanders van 19 jaar of ouder geeft aan door gezondheidsproblemen beperkt te zijn in activiteiten die mensen gewoonlijk doen. Dit blijkt uit de landelijke Gezondheidsmonitor van de GGD’en, het RIVM en het CBS. Alle GGD’en in Nederland voerden dit onderzoek uit in opdracht van de gemeenten.

 

 

Bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder namen in 2016 deel aan dit grootschalige vragenlijstonderzoek. Eens in de vier jaar vindt het gezondheidsonderzoek plaats. In het najaar van 2016 is de vragenlijst ook in de regio Rotterdam-Rijnmond uitgezet.

In de regio Rotterdam-Rijnmond ervaart 72% van de inwoners (19+) hun gezondheid als goed of zeer goed en is 34% door problemen met de gezondheid beperkt.


Bron: Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2016, GGD’en, CBS en RIVM

Wet publieke gezondheid

De gemeente heeft allerlei wettelijke taken en verantwoordelijkheden rond volksgezondheid. Zo moet de gemeente de gezondheid van de burgers in kaart brengen. Met de gegevens uit de Gezondheidsmonitor kunnen gemeenten en de GGD gericht activiteiten organiseren om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren. Doordat alle GGD’en hierin samenwerken, levert het onderzoek ook informatie op over de gezondheid van heel Nederland.

Resultaten per gemeente

In Nederland bestaan regionale verschillen in bijvoorbeeld het ervaren van een goede of slechte gezondheid. Maar ook tussen gemeenten en tussen gebieden in een gemeente zijn er verschillen. Voor elke gemeente in de regio Rotterdam-Rijnmond is een rapport gemaakt met een selectie van de resultaten:

Waar vind ik de resultaten?

Zowel de rapporten als de regionale en gemeentecijfers zijn vanaf 11 mei 2017 beschikbaar via www.gezondheidsatlasrotterdamrijnmond.nl. Voor Rotterdam zijn cijfers beschikbaar voor de gebieden en buurten. De landelijke data staan op www.volksgezondheidenzorg.info.

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderzoek of wilt u meer informatie over de GGD Gezondheidsmonitor 2016, dan kunt u mailen naar gezondheidsmonitor@rotterdam.nl.


Interessant? Deel dit met je netwerk