Spring naar het artikel

Bijzondere reizigers

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Voor een goed reisadvies zijn verschillende dingen belangrijk. Zoals de gezondheid van de reiziger en de bestemming van de reis. Maar ook hoe lang de reis duurt, en de route van de reis. 

De GGD geeft reizigers naar het buitenland advies over hun gezondheid. Sommige reizigers moeten ook op andere dingen letten. Zoals ouderen, kinderen, zwangere vrouwen, hiv-patiënten, medicijngebruikers, diabetespatiënten en reizigers naar Mekka. Zij krijgen advies toegespitst op hun situatie.

Ga je met jonge kinderen een verre reis maken? Dan is een goede voorbereiding extra belangrijk. Bij jonge kinderen is het afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor zijn ze gevoeliger en eerder vatbaar voor ziekten. Dat maakt hen kwetsbaarder op reis. Houd daarom rekening met een aantal zaken:

Voorkom reizigersdiarree

Jonge kinderen kunnen sneller diarree krijgen. Let erop dat je kind regelmatig de handen wast, vooral na toiletgebruik en voor het eten. Laat je kind tijdens het wassen geen kraanwater inslikken. Dit geldt ook voor zwembadjes met kraanwater. Kinderen hebben de neiging om allerlei voorwerpen in hun mond te steken. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Borstvoeding is op reis veruit de veiligste voeding voor je kind. Voor de bereiding van voedsel en flesvoeding gelden hygiëneregels. Kook de speen en de fles regelmatig uit.

Behandeling van diarree

Als je last hebt van diarree en/of overgeven, is het belangrijk om veel te drinken. Bij diarree verlies je niet alleen veel vocht, maar ook veel zout en suiker. Om dit verlies aan te vullen, kun je O.R.S. (Oral Rehydration Salts) gebruiken. Dit middel is verkrijgbaar bij de GGD en bij de apotheek. Het is geschikt voor volwassenen en kinderen.

Als je diarree hebt, is goede hygiëne extra belangrijk. Was je handen goed met water en zeep na het toiletgebruik én voor het koken en eten. Worden de klachten niet binnen één of twee dagen minder of heb je koorts? Raadpleeg dan een arts.

Stopmiddelen als loperamide zijn nuttig bij lange reizen, als je moeilijk bij een toilet kunt. Pas er alleen wel mee op, want te veel gebruik kan leiden tot verstopping. Voor kinderen geldt een andere dosering dan voor volwassenen.

Gebruik geen stopmiddelen bij diarree wanneer je:

  • hoge koorts hebt;
  • als er bloed of slijm bij de poep zit,
  • bij zwangerschap.

Voorkomen van muggenbeten en insectensteken
Bij jonge kinderen kunnen ziekten zoals malaria erger verlopen. Ook is behandeling soms lastiger omdat niet alle medicijnen geschikt zijn voor kinderen.

Laat kinderen overdag dunne kleding dragen met lange mouwen en lange broekspijpen. Gebruik daarnaast een insectenwerend middel met DEET (diethyltoluamide) voor de onbedekte lichaamsdelen. Voor kinderen onder de 2 jaar raden we aan om geen concentraties boven de 30% te gebruiken. Het is belangrijk om DEET niet op de handen of het gezicht van je kind te smeren. Het middel kan op die manier in de mond of in de ogen komen.

Laat je kind onder een geïmpregneerde klamboe slapen. Voor wiegen zijn er speciale klamboes.

Zon
De huid van kinderen is erg gevoelig voor verbranding door de zon. Het is belangrijk om je kind goed in te smeren met zonnebrandcrème. Gebruik bij kinderen een zonnebrandcrème met een extra hoge factor (minimaal factor 20). En blijf zoveel mogelijk in de schaduw.

Blote voeten
Laat je kind niet op blote voeten spelen of in het (zee)water gaan. Parasieten kunnen namelijk via de voeten in het lichaam komen.

Voorkom contact met dieren
In veel landen komt rabiës (hondsdolheid) voor bij dieren. Kinderen zoeken vaak contact met dieren. Hierdoor lopen ze meer kans om gebeten of gekrabd te worden. Kinderen zullen ook niet altijd aangeven dat ze gebeten of gekrabd zijn. De beste manier om je kinderen te beschermen tegen rabiës is het contact met dieren te voorkomen.

Als we ouder worden verandert het lichaam. Vanaf het 40ste levensjaar gaat het afweersysteem langzaam achteruit. Hierdoor kan het zijn dat vaccinaties minder goed aanslaan. Of dat er meer risico's zijn op bijwerkingen van vaccinaties. Ook kunnen bepaalde ziektes ernstiger verlopen. Maar leeftijd zorgt niet voor extra risico’s op reis. Wel kunnen chronische ziektes een factor zijn om rekening mee te houden.

Kun je als 60-plusser op reis?

De hogere leeftijd van 60-plussers is geen belemmering voor het reizen. Wel kan het hebben van chronische ziekten van invloed zijn tijdens het reizen. Denk aan hart- en vaatziekten, longproblemen of suikerziekte (diabetes mellitus). Hiervoor kun je medicijnen gebruiken. Heb je een chronische ziekte? En gebruik je daarvoor, of om een andere reden, medicijnen? Dan kan dit mogelijk invloed hebben op je gezondheid op reis. De ziekte en het medicijn kunnen voor extra risico’s zorgen.

Kunnen er complicaties zijn?

Veel voorkomende problemen bij 60-plussers op reis zijn reizigersdiarree en uitdroging, een jetlag, oververhitting en onderkoeling. Het kan voor 60-plussers soms nodig zijn om extra vaccinaties te nemen. Of om extra medicijnen mee te nemen op reis. 60-plussers kunnen ernstige problemen krijgen als zij tropische ziekten zoals malaria krijgen.

Bereid je goed voor

Maak als oudere reiziger daarom ruim voor vertrek een afspraak op het Reizigersspreekuur. Sommige vaccinaties hebben bij 60-plussers langer nodig voordat ze voldoende werken. Op het spreekuur krijg je een persoonlijk advies en kunnen we passende maatregelen nemen.

Ben je als kind niet gevaccineerd?

Het kan zijn dat je als kind geen prik kreeg tegen DTP (difterie, tetanus en polio). In Nederland is het risico dat je een van deze ziekten krijgt erg klein. In het buitenland is de kans groter. Ben je nog nooit gevaccineerd tegen DTP? Haal dan voor vertrek minstens 2 DTP-prikken. Tussen deze 2 vaccinaties moet een maand tijd zitten. 

Ben je zwanger en wil je een verre reis maken? Bereid je dan goed voor. Zwangeren zijn gevoeliger voor infectieziekten. Niet overal is goede medische zorg.

Kun je op reis?

Tijdens de zwangerschap kun je een verre reis maken, als je je maar goed voorbereidt. Door de zwangerschap is het risico groter dat je op een moment medische behandeling nodig hebt. Ook lopen zwangere vrouwen gemakkelijker een infectieziekte op. Dit brengt ook risico's met zich mee voor het ongeboren kind. In sommige gebieden is de medische zorg minder toegankelijk en de kwaliteit minder.
Over het algemeen geldt dat de veiligste periode om te reizen het tweede trimester is. Dit is de periode van 18 tot 24 weken zwangerschap. Reis tijdens je zwangerschap niet naar (multi resistente) malaria- en gelekoortsgebieden.

Wat moet je doen?

GGD Reizigerszorg informeert je graag over de vaccinaties die je nodig hebt voor jouw reis. De meeste vaccinaties leveren tijdens de zwangerschap geen gevaar op. Je kunt deze veilig halen. Dit geldt onder andere voor het vaccin tegen DTP, hepatitis A, hepatitis B en buiktyfus. We geven het gelekoortsvaccin liever niet tijdens de zwangerschap.

Kun je vliegen?

De meeste luchtvaartmaatschappijen accepteren zwangere vrouwen na de 36ste week niet meer. Ze doen dit om de kans op een bevalling in het vliegtuig te voorkomen. Probeer tijdens de vlucht elk half uur een stukje te lopen om trombose te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken, omdat de lucht in een vliegtuig erg droog is.

Kun je overal heen?

 

Malaria tijdens de zwangerschap kan zeer ernstig verlopen en leiden tot een miskraam. We raden reizen naar malariagebieden tijdens de zwangerschap dan ook sterk af. Besluit je toch om naar een malariagebied te reizen? Dan is het belangrijk om je zo goed mogelijk te beschermen tegen malaria. Je mag niet alle malariamiddelen tijdens en vlak voor de zwangerschap gebruiken. Maak daarom 6 weken voor de reis een afspraak bij GGD Reizigerszorg voor een persoonlijk advies. Een afweermiddel dat tot 30% DEET (diethyltoluamide) bevat, kun je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.

Krijg je tijdens of na je verblijf in een malariagebied koorts of griepachtige klachten? Laat je dan zo snel mogelijk op malaria testen.

Reizigersdiarree

Tijdens de zwangerschap kun je sneller diarree krijgen en daardoor uitdrogen. Het is daarom belangrijk om tijdens de zwangerschap goed de hygiëneregels toe te passen. Heb je toch diarree? Dan kun je ORS (een oplossing van zouten en suikers) veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. We ontraden het gebruik van stopmiddelen (bijvoorbeeld loperamide).

Als je hiv-positief bent, kan je minder afweer hebben. Hierdoor ben je vatbaarder voor sommige infectieziekten. Bereid je reis dan ook goed voor.

Wat is het?

De afkorting HIV staat voor: humaan immunodeficiëntievirus. Het virus vernietigt de cellen in het lichaam die het immuunsysteem regelen. Hierdoor heeft het lichaam van iemand die hiv-positief is minder afweer tegen infectieziekten. Dommige vaccinaties werken dan minder goed en andere vaccinaties kunnen juist schadelijk zijn. Hoe lager het aantal CD4-positieve T-lymfocyten, hoe slechter de afweer.

Wat kun je doen?

Als je op reis gaat, is het verstandig om vooraf met je behandelaar (hiv-consulent) te overleggen. Ook het meenemen van medicijnen is daarbij onderwerp van gesprek. Maak minimaal 6 weken voor vertrek een afspraak op het reizigersspreekuur van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Tijdens het spreekuur krijg je persoonlijk advies en nemen we passende maatregelen. Voor een goed reisadvies is een recent bloedonderzoek (CD4-cellen) belangrijk.

Wat zijn de risico's?

Malaria kan bij reizigers met hiv ernstiger verlopen. Het is dan ook belangrijk om de juiste malariatabletten te slikken. En goede maatregelen te nemen tegen muggen. Sommige hiv-medicijnen mag je niet gebruiken in combinatie met bepaalde malariatabletten. Neem daarom altijd een overzicht van je medicatie mee naar het reizigersspreekuur van de GGD.

Vaccinaties

De meeste vaccinaties zijn veilig voor hiv-positieve reizigers. Dit geldt onder andere voor DTP, hepatitis A, hepatitis B en buiktyfus. Soms is het nodig om met bloedonderzoek te controleren of het vaccin voldoende antistoffen aanmaakt. We geven het gelekoortsvaccin niet aan mensen met een laag aantal CD4-cellen.

Hygiënemaatregelen

Voor iedere reiziger is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen te nemen en te letten op voeding. Voor hiv-positieve reizigers geldt dit nog meer. Zij kunnen namelijk vatbaarder zijn voor infectieziekten. Lees meer over voeding en hygiënemaatregelen op reis.

Buitenlandse wetten en regels

In sommige landen gelden reisbeperkingen voor hiv-patiënten. In sommige landen mogen zij helemaal niet binnenkomen. En in andere landen gelden beperkingen voor wonen en werken. Op de website van hivtravel vind je per land de inreisbeperkingen.

Gebruikt u medicijnen en gaat u op reis? Vraag bij uw apotheek een geneesmiddelenpaspoort. Neem uw medicijnen altijd mee in de originele verpakking in uw handbagage.

Wat moet u doen?

Bepaalde slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen en medicinale cannabis vallen onder de Opiumwet. Gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Dan mag je deze niet zomaar meenemen op reis. Afhankelijk van de reisbestemming moet je een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring meenemen. Of contact opnemen met de ambassade van dat land. De arts die jou de medicijnen voorschrijft moet de verklaring ondertekenen. Op de website van het CAK vind je meer informatie hierover.

Op reis hebben diabetespatiënten (suikerziekte) meer kans op ontregeling van hun bloedsuikerspiegel (glucose). Dit komt doordat je dagritme verandert.

Wat is het?

Als je op reis bent, uit je vertrouwde omgeving, eet en drink je misschien anders. Je dagritme verandert, je doet andere dingen dan thuis. En dan heb je misschien ook nog te maken met een ander klimaat of met tijdsverschil. Dit verhoogt bij diabetespatiënten de kans op ontregeling van de bloedsuikerspiegel. Ook een infectie kan zo’n ontregeling veroorzaken.

Wat kunt u doen?

De GGD raadt je aan om tijdens je verblijf vaker je bloedsuikerwaarde te controleren. Vooral als je insuline gebruikt. Zorg dat je altijd extra druivensuiker bij de hand hebt. En dat je reisgenoten weten wat ze moeten doen bij een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglycemie). Dat herken je aan: zweten, beven, plots optredende hevige honger, geeuwen, troebel zien, hoofdpijn, hartkloppingen, stemmingswisselingen. Maar ook bleek worden, minder concentratie, niet snel reageren. Deze symptomen hoeven zich niet allemaal tegelijk voor te doen. Je moet er zelf goed op letten.

Mensen met diabetes zijn misschien gevoeliger voor infecties. Het is daarom extra belangrijk om goede hygiënemaatregelen toe te passen.

Hoe neem je insuline mee?

Neem insuline en spuitbenodigdheden tijdens de vliegreis in je handbagage mee. Insuline mag namelijk niet bevriezen, wat in het bagageruim kan gebeuren. Bewaar het middel op reis in een koelkast of koeltas. Leg het medicijn niet tegen het koelelement.

Moet je het insulineschema aanpassen?

Is het tijdsverschil groter dan 2 tijdzones? Pas dan het insulineschema tijdens je vlucht aan. Bespreek dit met je behandelend arts of diabetesverpleegkundige.

Bij een bezoek aan Mekka voor de hadj of umrah kun je vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Je kunt het risico hierop beperken door vaccinaties en een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. Een vaccinatie tegen meningitis (hersenvliesontsteking) is voor reizigers naar Mekka verplicht.

Vrijwilligerswerk, een stage in het buitenland of een wereldreis maken? Een buitenlands verblijf is avontuurlijk, spannend en leerzaam. Maar vraagt wel een goede voorbereiding.

Vaccinaties en kosten

We adviseren bij een verblijf in het buitenland bijna altijd vaccinaties. En bij een lang(er) verblijf (meer dan 4 weken) adviseren we extra vaccinaties. Welke vaccinaties dat zijn, kun je terugvinden op de website van GGD Reisvaccinaties. De meeste vaccinaties beschermen je voor een lange periode. In veel gevallen betaalt de zorgverzekeraar (voor een deel) de vaccinatie. Lees dit na in de polis van je zorgverzekeraar.

Gebruik je medicijnen en/of heb je een (chronische) ziekte? Dan adviseren we jou welke vaccinaties je wel of niet mag hebben. Maak ruim op tijd je afspraak op onze reizigerspoli.