Spring naar het artikel

Afspraak soa-test

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Bij het Centrum Seksuele Gezondheid kun je onder andere terecht voor een soa-test. Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Het zijn infecties die je kunt oplopen wanneer je seksueel actief bent. Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Het is daarom belangrijk om je regelmatig te laten testen op soa’s.

Afspraak maken voor een soa-test

Je kunt online een afspraak maken voor een soa-test. Nadat je een afspraak hebt gemaakt, ontvang je een bevestiging per sms of e-mail met een link naar een vragenlijst. Het is belangrijk om deze vragenlijst in te vullen voordat je naar de afspraak komt. 

Voor een betrouwbaar resultaat is het belangrijk dat er minimaal 2 weken tijd tussen je laatste seksuele contact en de test zit. Wanneer je klachten hebt of je bent gewaarschuwd voor een soa, hoeft dit niet.

Kan ik terecht bij de GGD voor een soa-test?

We kunnen in het Centrum Seksuele Gezondheid maar een beperkt aantal mensen per dag testen. Daarom kan niet iedereen bij ons terecht. Je kunt alleen een afspraak maken bij het Centrum Seksuele Gezondheid als één van de volgende punten op jou van toepassing is:

  • als je jonger bent dan 25 jaar
  • als je een man bent die seks heeft met mannen
  • als je afkomstig bent uit een land waar veel soa voorkomt
  • als je een partner hebt die afkomstig is uit een land waar veel soa voorkomt
  • als je door een (ex)partner gewaarschuwd bent voor een soa
  • als je klachten hebt die wijzen op een soa
  • als je sekswerker bent
  • als je te maken had met seksueel geweld

Testen zonder gesprek?

Kies dan het testpakket. Kijk hieronder hoe het werkt en of je in aanmerking komt.

Een soa-test begint met een gesprek met een verpleegkundige. Je bespreekt samen hoe je seksueel contact hebt gehad en of je klachten hebt die op een soa kunnen wijzen. Na het gesprek word je getest.

Jongeren tot 25 jaar worden in eerste instantie op chlamydia en gonorroe getest. Hiervoor wordt geen bloed afgenomen.

Mensen boven 25 jaar worden getest op chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis B (als het nodig is) en hiv. Wil je geen hiv-test, bespreek dit dan met de verpleegkundige.

Mannen: er wordt bloed afgenomen en je moet urine inleveren. Soms moet je een anale zelftest doen of wordt er een keeluitstrijkje gedaan.

Vrouwen: er wordt bloed afgenomen en je moet een vaginale zelftest doen. Soms moet je een anale zelftest doen of wordt er een keeluitstrijkje gedaan. Alleen als het nodig is wordt er lichamelijk onderzoek gedaan.

Ben je jonger dan 25 jaar en wil je een afspraak maken voor een soa-test? Dan kan je misschien een testpakket krijgen. Dit is alleen mogelijk als er geen bloed hoeft afgenomen te worden. Als je wil testen met een testpakket, heb je geen gesprek met een doktersassistente, verpleegkundige of arts. Vul de online vragenlijst in bij een afspraak maken om te kijken of je het testpakket kunt krijgen.

  • Maak een online afspraak
  • Als je het testpakket kunt krijgen, kies je voor 'Testpakket Rotterdam'.
    Let op! Als je 'Spreekuur Rotterdam' kiest, krijg je wel een afspraak met gesprek.
  • Kies de tijd waarop je dit pakket wil ophalen.
  • Na de afspraak krijg je een e-mail of sms met een link om nog een vragenlijst in te vullen. Vul deze vragenlijst minimaal 24 uur voordat je afspraak is in. Anders kun je het testpakket niet ophalen.
  • Haal het testpakket op bij de balie van het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD Rotterdam-Rijnmond (Schiedamsedijk 95). Volg hiervoor de rode lijn.
  • De baliemedewerker geeft jou een pakket met testen. Er kunnen verschillende testen in zitten. Dit hangt af van hoe je seks hebt gehad (mond, vagina, penis, anus). 
  • Voor elk buisje krijg je een sticker mee. Deze plak je op het buisje voordat je de testen doet.
  • De stickers geven aan waar je de test moet doen. Voor de mond (oraal), vaginale en anale (anorectaal) test krijg je doorzichtige buisjes met een gele dop. Voor het inleveren van urine krijg je een potje en een buisje met een bruine dop.
  • Doe de testen op de wc van het Centrum Seksuele Gezondheid. Daar hangt ook een uitleg hoe je dit kunt doen.
  • Nadat je de testen hebt gedaan, stop je de buisjes in een zakje en laat je ze in de bak achter. Laat de testen niet achter op de wc en neem ze niet mee naar huis.

De uitslag van de soa-test ontvang je binnen 14 dagen per sms. Ook als je uitslag goed is. Als je geen sms kunt ontvangen, krijg je de uitslag via e-mail of word je gebeld.

Heb je een soa?

Staat er in de uitslag dat je een soa hebt? Dan is het belangrijk dat je je bij de GGD soa poli laat behandelen. Ga dus niet met de uitslag naar bijvoorbeeld je huisarts.

Als je een soa hebt, bel dan voor een afspraak. De verpleegkundige vertelt je op de poli meer over de gevonden soa en je wordt daarna behandeld. Als het nodig is, krijg je een recept of word je doorverwezen naar een specialist. Ook helpen wij je bij het waarschuwen van je sekspartners.

Meld je dan op tijd af. Zo is er weer een plek voor iemand anders.

We hebben op dit moment meer vraag naar afspraken dan we kunnen bieden. Hierdoor kunnen we niet voor iedereen een afspraak plannen. Heb jij een afspraak gepland, maar kan je toch niet langskomen? Zeg de afspraak dan op tijd af. 

Het Centrum Seksuele Gezondheid kan een beperkt aantal mensen per jaar testen. Dat betekent dat je soms moet wachten op een afspraak. Of dat wij je vragen om toch een afspraak te maken bij je huisarts. Zelfs als je toch onder een 'hoog risicogroep' valt.

Als je denkt dat je een soa hebt, is het belangrijk om je toch te laten testen. Je kunt hiervoor altijd terecht bij je huisarts.

Wil of kan je niet naar je huisarts? Dan kun je ook kiezen voor een soa-zelftest. Op de website van Soa Aids Nederland vind je informatie over betrouwbare aanbieders van soa-zelftesten.