Spring naar het artikel

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De oorlog in Oekraïne houdt ons allemaal bezig. Miljoenen Oekraïners hebben alles achtergelaten om in andere Europese landen te schuilen voor het oorlogsgeweld. In de regio Rotterdam-Rijnmond komen in totaal 2.000 opvangplekken. GGD Rotterdam-Rijnmond staat ook voor hen klaar. Wij zijn o.a. betrokken bij de eerste zorg voor vluchtelingen. Heb je vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen in de regio, lees hier meer over op deze pagina.

Corona

De situatie rondom het coronavirus is in elk land anders. Houd er rekening mee dat in Oekraïne veel minder mensen gevaccineerd zijn tegen corona dan in Nederland.

Ja, op al onze vaccinatielocaties kunnen vluchtelingen zonder afspraak, gratis de 1e, 2e, of boosterprik krijgen. Let op: locaties zijn niet alle dagen van de week open. Kijk voor actuele informatie op: www.ggdrotterdamrijnmond.nl/prikkenzonderafspraak.of prikkenzonderafspraak.nl in het Oekraïens.

 • Was je handen zorgvuldig
 • Hoest en nies in de elleboog
 • Gebruik papieren zakdoeken
 • Ventileer je woning
 • Doe een zelftest bij klachten

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl of bel met de informatielijn van de GGD: 010 - 443 80 31 (ma t/m vrij: 8.30-17.00 uur; za 9.00-16.00 uur).

Preventie/hygiëne

De risico’s zijn klein, maar het is belangrijk om te weten dat in Oekraïne het aantal volwassenen en kinderen dat gevaccineerd is, volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) lager is dan in Nederland. Ook komen in Oekraïne een aantal infectieziekten voor, die bijna niet in Nederland voorkomen. Infectieziekten kunnen zich makkelijk verspreiden onder grote groepen mensen. De belangrijkste infectieziekten om rekening mee te houden, zijn corona (boven) en tuberculose (zie onder). Een andere belangrijke infectieziekten:

Goede hygiëne is belangrijk:

 • Was de handen vaak en goed met water en zeep. Doe dit in ieder geval voor het eten of voor het klaarmaken van eten, nadat je naar de wc bent geweest, na het snuiten van je neus, als je thuiskomt of als je binnenkomt bij andere mensen thuis of op jouw werk
 • Droog de handen goed af met een schone handdoek of een papieren doek
 • Hoest en nies in de elleboog
 • Gebruik een papieren zakdoek maar één keer (dus niet hergebruiken) 
 • Ventileren: zorg voor voldoende frisse lucht in huis
 • Maak het toilet en sanitair zorgvuldig schoon

Kijk voor meer informatie op: https://www.rivm.nl/hygiene.

Er zijn veel bacteriën en virussen die diarree en braken veroorzaken. Dit kan onder andere gebeuren door het norovirus. Vaak zijn deze bacteriën en virussen zeer besmettelijk. Groepen mensen die dicht op elkaar leven kunnen elkaar dan ook makkelijk besmetten.

Luchtwegvirussen en -bacteriën, zoals het griepvirus, kunnen symptomen veroorzaken van hoesten, kortademigheid/benauwdheid, verkoudheid en koorts. Kijk voor meer informatie op de pagina Griep.

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekken op het hoofd en veroorzaken jeuk. Kijk voor meer informatie op de pagina Hoofdluis.
 

Als je meer informatie nodig hebt over een bepaalde infectieziekte. Ook jouw huisarts kan contact opnemen met de GGD, afdeling infectieziekten, telefoonnummer: 010 - 433 98 97.

Tuberculose

Ja, dat kan. Pasgeboren baby’s worden meestal in Oekraïne gevaccineerd met een BCG-vaccin tegen Tuberculose. Door omstandigheden is dit niet gebeurd. Neem contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding.

Ja, via de gemeentelijke basisadministratie krijgt de GGD Rotterdam-Rijnmond een overzicht van de persoonsgegevens van deze kinderen. Ouders ontvangen tussen de 8 en 12 weken na de geboorte van het kind een uitnodigingsbrief met een afspraak voor de vaccinatie. Hebben ouders deze brief niet ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding.
 

Wij adviseren om vluchtelingen uit Oekraïne met klachten die kunnen passen bij tuberculose zoals: hoestklachten langer dan twee weken, gewichtsverlies, nachtzweten en koorts, door te verwijzen naar de afdeling Tuberculosebestrijding van GGD.
 

Nee, zij worden niet standaard onderzocht op Tuberculose.
 

De kans dat een persoon uit Oekraïne besmet is met Tuberculose, is zeer klein. Mocht hij/zij toch klachten vertonen als langer dan 3 weken hoesten, koorts, nachtzweten en/of afvallen. Neem dan direct contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding.
 

 • Telefonisch via telefoonnummer: 010 -  433 95 40 (dagelijks op werkdagen van 09.00 uur – 16.00 uur)
   
 • Per e-mal: tb@rotterdam.nl
   
 • Bezoekadres: Schiedamsedijk 95, 3011 EN Rotterdam 
   
 • Website: www.tbczuidholland.nl

Huisdieren

Voor vragen over meereizende kun je terecht het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne, via telefoon:088-811 33 33 (bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur – 17.00 uur) of per e-mail: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl

Daarnaast is informatie ook beschikbaar in het Oekraïens en Russisch op www.hulpvoordierenuitoekraine.nl.

Wanneer het meegenomen huisdier nog niet gevaccineerd is tegen rabiës (hondsdolheid), neem dan contact op met met een lokale dierenarts.

Was dan onmiddellijk de wond goed schoon met water en zeep. Doe dit ten minste 15 minuten. Ontsmet de wond daarna met jodium of alcohol en neem zo snel mogelijk - in ieder geval binnen 24 uur -  contact op met je huisarts. De huisarts kan de wond beoordelen en samen met jou nagaan of er een risico op rabiës is. Zo nodig kan de huisarts ook overleggen met de GGD, team infectieziekten, te bereiken via 010 - 433 98 97.

Informatie en hulplijnen in het Oekraïens

 • Brochure 'Bescherm je kind met vaccinaties' - Rijksvaccinatieprogramma in het Oekraïens
 • Het Rode Kruis heeft een WhatsApp-hulplijn in het Oekraïens, Russisch en Engels: 06 - 48 15 80 53.
 • Algemene informatielijn van het Rode Kruis - voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne en voor iedereen die wil helpen: 070 - 44 55 888
 • Vluchtelingenwerk biedt belangrijke informatie voor gevluchte Oekraïners in Nederland in het Oekraïens, Russisch en Nederlands.
 • Bij Zorgverzekeringslijn vind je veel informatie over de gezondheidszorg in Nederland voor Oekraïners. De informatie is deels vertaald in het Oekraïens.

Folders en Flyers in Oekraïens en Russisch