Spring naar het artikel

Bedwantsen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De bedwants, ook wel een wandluis of bedluis genoemd, is een parasitair insect van zo'n zes millimeter lang dat zich voedt met het bloed van mens of (huis)dier.

Hij verstopt zich achter plinten, stopcontacten of in spleetjes of kieren in de muur. Ze kunnen lang (35 weken) zonder voedsel. Bedwantsen houden niet van licht. Na het voeden gaan ze terug naar hun donkere schuilplaats. Een beet veroorzaakt jeuk en zwellingen. Bedwantsen kunnen alleen leven in de directe nabijheid van mens en dier en komen het meest voor in slaapkamers. Bedwantsen kunnen zich makkelijk verspreiden, omdat ze vrij snel lopen, ook tegen plafonds. Via scheuren en naden in muren en leidingen komen ze in andere slaapkamers. Via bagage, meubilair of beddengoed komen bedwantsen in andere woningen terecht.

Lang werd gedacht dat de bedwants door het gebruik van bestrijdingsmiddelen was uitgeroeid. Sinds begin deze eeuw stijgen de aantallen weer.

Hoe herkent u bedwantsen?

Bedwantsen zijn ongeveer zes millimeter lang en roodbruin van kleur. Na een 'bloedmaaltijd' kunnen ze donkerrood worden. De vrouwtjes zijn iets dikker dan de mannetjes. Overdag zie je ze niet, omdat ze zich verstoppen achter plinten, stopcontacten of in spleetjes en kieren in de muur. Als u uitwerpselen vindt in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten, dan is het mogelijk dat u bedwantsen heeft.

Zijn bedwantsen slecht voor uw gezondheid?

Bedwantsen kunnen virussen of bacteriën bij zich dragen. Het is nog niet duidelijk of mensen ook besmet kunnen raken na een beet van een bedwants (lees ook het artikel ‘bedwantsen terug van weggeweest’ van het RIVM). De klachten na beten van een bedwants kunnen variëren van geen reactie tot uitgebreide huidklachten zoals zwellingen en jeuk. De wondjes genezen over het algemeen snel. Soms komen huidinfecties voor. Als de bultjes worden opengekrabd ontstaan littekens. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen.

Hoe bestrijdt u bedwantsen?

Bedwantsen zijn lastig te bestrijden. Kleding en beddengoed kunnen het beste worden gewassen op 60⁰C. De plaatsen waar de bedwants vaak zit, zoals plinten in slaapkamers, de ombouw van bedden, randen van matrassen, richels van bedden en achter schilderijen, moeten deskundig worden behandeld. Het is belangrijk om zeker te weten dat het om bedwantsen gaat voordat tot bestrijding wordt overgegaan. U moet absoluut niets verzetten of verwijderen uit de ruimte voordat die is behandeld.

De GGD voert zelf geen ongediertebestrijding uit. Als u denkt bedwantsen in huis te hebben, neem dan contact met de afdeling Plaagdierbestrijding van uw gemeente. Rotterdammers kunnen bellen met de gemeente Rotterdam via telefoonnummer 14 010.