Spring naar het artikel

Chroom 6

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Chroom is een metaal. Het komt in meerdere vormen voor, zoals Chroom 0, Chroom 3 en Chroom 6. Chroom 6 komt in natuurlijke mineralen voor, maar wordt ook industrieel geproduceerd.

Hoe kun je in contact komen met Chroom 6?

Chroom-6 kan niet los voorkomen, maar bindt zich altijd aan een andere stof. Daarom wordt gesproken over Chroom-6-verbindingen. Chroom-6-houdende verven en coatings zijn gebruikt voor de conservering van metalen, betonnen en houten bouwmaterialen. Bij het bewerken of verwijderen daarvan, bijvoorbeeld bij bruggen, stations of andere gebouwen, kan stof vrijkomen waar Chroom-6 verbindingen in zitten.

Blootstelling kan bijvoorbeeld door door in de buurt te komen van werkzaamheden met Chroom-6 houdende producten. Maar ook als stof van de werkplaats wordt versleept of als je zelf klust met Chroom-6 houdende materialen. Blootstelling aan Chroom-6 gaat meestal via inademing. Via de huid wordt niet of nauwelijks iets opgenomen. Doordat stof aan de handen kan blijven kleven, kan chroom-6 via hand-mondcontact ook in de maag terechtkomen.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Chroom 6 is schadelijk voor de gezondheid. Het kan onder meer longkanker veroorzaken. Er is pas sprake van een risico als blootstelling van chroom-6 plaatsvindt bijvoorbeeld bij het bewerken van coatings met chroom-6. Het gezondheidsrisico neemt toe met de hoogte en de duur van blootstelling. Chroom 6 wordt in het lichaam omgezet in het minder schadelijke chroom-3. Gebeurt deze omzetting in een cel, dan kan daardoor celbeschadiging ontstaan en daardoor gezondheidsschade.

Chroom-6 in consumentenproducten

Er zijn consumentenproducten die kleine hoeveelheden chroom-6 bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld producten gemaakt van gechromeerd metaal (zoals kranen, knoppen). Daarnaast gaat het om producten waarin het chroom-6 als onzuiverheid aanwezig is of als conserveringsmiddel wordt gebruikt, zoals in cement en tijdens het looien van leer, of om hout te beschermen tegen verwering. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de blootstelling aan Chroom-6 in het dagelijks leven. Deze is heel laag en vormt geen risico voor de gezondheid. Veel producten mogen inmiddels geen chroom-6 meer bevatten. Alleen onbedoeld kunnen consumenten via de lucht aan chroom-6 blootstaan wanneer sommige chroomhoudende producten worden bewerkt, bijvoorbeeld door ze te lassen, zagen, schuren of verbranden. Als dit niet gebeurt, komt er geen chroom-6 uit de producten vrij en is er geen risico.

Bronnen