Spring naar het artikel

Gehoorschade

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Elk jaar lopen zo’n 22.000 mensen, vooral jongeren, gehoorschade op. Goed kunnen horen is erg belangrijk. Ons gehoor draagt bij aan onze veiligheid en helpt ons elkaar te verstaan. Helaas zijn er veel mensen in Nederland die schade aan hun gehoor hebben. Elk jaar komen daar ongeveer 22.000 jongeren bij. Gehoorschade is blijvend maar ook te voorkomen.

Wat is gehoorschade?

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in de oren beschadigd raken en kapot gaan. Dit kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is, maar het kan ook gebeuren als er te vaak of te lang naar harde geluiden geluisterd wordt. Hierdoor slijten de trilharen in het oor. Als de trilharen beschadigd zijn geven ze geen of de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Gehoorschade kan direct ontstaan na één hard geluid, maar ook langzaam opbouwen door te vaak of te lang luisteren op hoge geluidsniveaus. Bij het luisteren van muziek, films kijken en gamen met een koptelefoon of oortjes staat het geluid vaak onbewust te hard. Ook op feestjes en evenementen als carnaval, Koningsdag of oud en nieuw hebben we meestal niet in de gaten hoe hard het omgevingsgeluid en de muziek zijn.

Wat merk je van gehoorschade?

Als de trilharen in je oren eenmaal beschadigd zijn, kunnen ze niet meer herstellen. Gehoorschade is dus onomkeerbaar. Of de gehoorschade nu plotseling of over een langere periode ontstaat, de gevolgen zijn niet mis. Je kunt last krijgen van een constante piep, oorsuizen, doofheid of geluidsvervorming. Gehoorschade kan (in het ergste geval) leiden tot concentratie- en leerproblemen, sociaal isolement en zelfs depressie.

Gehoorschade voorkomen

Gehoorschade kun je voorkomen. Hieronder enkele tips:

  • Ga veilig om met geluid. Tijdens het uitgaan is het belangrijk om universele oordoppen met muziekfilter te dragen. Deze oordoppen zijn beter dan ‘schuimdoppen’ omdat schuimdoppen de muziek vervormen en niet goed in het oor passen. Als je naar muziek luistert via een headset, zet het volume dan niet te hoog. Zet eventueel de volumebegrenzing aan als je niet goed weet wanneer de muziek te hard staat.
  • Meten is weten. Er bestaan verschillende apps om de geluidssterkte te meten. Vanaf 80 decibel kan gehoorschade ontstaan. Elke 3dB harder, verdubbelt het geluid. 103 dB is dus twee keer zo hard als 100 dB. Als het geluid te hard staat, gebruik dan oordoppen of zoek een rustige plek. Ga ook niet te dicht bij de geluidsboxen staan.
  • Merk gehoorschade tijdig op. Doe elk jaar een gratis online hoortest. Je kunt je gehoor ook uitgebreid onderzoeken. Hiervoor kun je het beste naar de audicien gaan. Een tijdelijke piep tijdens of na het luisteren van muziek geeft al aan dat de muziek te hard is geweest.