Spring naar het artikel

Hooikoorts

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Hooikoorts is een veelvoorkomende klacht die wordt veroorzaakt door pollen die door de lucht zweven.

De GGD Rotterdam-Rijnmond geeft u graag advies over hoe om te gaan met hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie van de neus en ogen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten. Hooikoorts veroorzaakt niezen, jeukende of tranende ogen en ‘loopneuzen’.

Wat merkt u van hooikoorts?

De klachten bij hooikoorts ontstaan doordat de stuifmeelkorrels op het slijmvlies terechtkomen en het afweersysteem aanzetten tot een ontstekingsreactie. Zo ontstaan er klachten die lijken op een neusverkoudheid. De neus jeukt, waardoor u veel niest. U kunt ook last hebben van een verstopte neus, een loopneus of een vol gevoel in uw hoofd. Uw ogen kunnen jeuken, tranen of branderig aanvoelen. Uw keel kan droog en branderig zijn, waarbij u moet hoesten. Er kan ook een koortsig en moe gevoel optreden.

Welk stuifmeel kan problemen veroorzaken?

Planten hebben voor hun voorplanting bestuiving met stuifmeel nodig. Bij veel planten en bomen wordt dit door insecten van de ene bloem naar de andere gebracht. Andere planten laten deze bestuiving over aan de wind. Om de kans op een succesvolle bestuiving zo groot mogelijk te maken, worden grote hoeveelheden stuifmeel gemaakt die bij gunstige weersomstandigheden (droog, zonnig, lichte wind) massaal in de lucht worden uitgestort.

Een groot aantal soorten stuifmeel kan de hooikoortsverschijnselen opwekken. De planten die de meeste problemen veroorzaken, zijn berken, elzen, hazelaars en verschillende soorten grassen. Door verandering van het klimaat kunnen er in Nederland meer planten komen die hooikoorts veroorzaken. Een voorbeeld daarvan is de ambrosia. Deze plant komt van oorsprong niet in Nederland voor, maar lijkt zich de laatste jaren sterk uit te breiden in ons land. Dit is zorgwekkend want de stuifmeelkorrels van de ambrosia zijn een belangrijke veroorzaker van hooikoorts.

Hoe kunt u hooikoorts te voorkomen?

Hooikoorts kan heel hinderlijk zijn, maar het kan geen kwaad. De klachten gaan altijd weer over zodra het stuifmeel uit de lucht verdwenen is. U kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Wel kunt u proberen contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden.

Activiteiten buitenshuis, zoals wandelen, fietsen en kamperen, kunnen klachten geven. Houd er rekening mee dat vooral op zonnige en winderige dagen veel stuifmeel in de lucht zit. Tot tien uur in de ochtend is de hoeveelheid pollen in de lucht nog beperkt. Binnenshuis hebt u minder last van pollen.

Raadpleeg pollennieuws.nl voor de actuele pollenverwachting. Draag buiten een zonnebril.

Hooikoortskalender

De belangrijkste soorten stuifmeel die hooikoorts veroorzaken.

  feb mrt apr mei jun jul aug sep okt
hazelaar x x x            
els x x x            
berk     x x          
grassen       x x x      
ambrosia             x x x