Spring naar het artikel

Huisstofmijt

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Huisstofmijten zijn kleine, met het blote oog niet zichtbare, beestjes. Ze voelen zich het beste thuis in een vochtige en warme omgeving.

Waar leeft de huisstofmijt van?

Ze leven van de huidschilfers van mensen en huisdieren. Huisstofmijt komt voor in het huisstof, in ‘harige’ bekleding zoals vloerbedekking, in met textiel beklede meubelen, maar ook in matrassen, kussens en dekbedden.

Welke klachten geeft huisstofmijt?

Huisstofmijt kan klachten veroorzaken van irritatie van de slijmvliezen in de neus en ogen bij mensen die allergisch zijn voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Klachten kunnen zijn: niezen, een loopneus of een verstopte neus, jeuk in de neus of ogen of prikkende ogen. Als u allergisch bent én astma heeft, kan dit leiden tot een astma-aanval. De huisarts kan (laten) onderzoeken of u allergisch bent voor huisstofmijt.

Wat doet u tegen huisstofmijt?

Maatregelen tegen huisstofmijt hebben alleen zin als de allergie aangetoond is door de huisarts. Is dit het geval? Dan kan uw huisarts u vertellen welke van de hieronder genoemde maatregelen voor u nodig zijn:

Stof

  • De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn zo klein en licht dat ze kunnen zweven in de lucht. Bij stofzuigen worden de uitwerpselen van huisstofmijt opgezogen, maar ook weer worden uitgeblazen. Iemand met astma of een huisstofmijtallergie moet daarom liever niet zelf stofzuigen of in de buurt zijn als er wordt gestofzuigd.
  • Stofzuig tapijt (vloerbedekking van textiel) regelmatig (twee tot drie keer per week is voldoende).
  • Vervang regelmatig het filter in uw stofzuiger en vervang de stofzak op tijd.
  • Neem een halfuur na het stofzuigen stof af met een vochtige doek.
  • Hang in plaats van gordijnen verticale lamellen op en maak deze één keer per maand schoon met een vochtige doek.

Vocht

  • De huisstofmijt voelt zich het beste thuis in een warme, vochtige omgeving. Om het aantal huisstofmijten zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om de woning goed te ventileren. Bekijk de algemene adviezen tegen vocht.
  • Gladde vloeren maakt u schoon met een vochtige (dus geen natte) dweil.