Spring naar het artikel

Kwik

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Kwik, kwikdamp en kwikverbindingen zijn zeer giftig. Thermometers en barometers met kwik komen nog veel in huis voor. Als deze stukvallen komt het kwik vrij.

Wat is het?

Kwik is  zilverwit  en het  enige metaal dat ook bij kamertemperatuur vloeibaar is. De verkoop van de meeste producten met kwik, zoals kwikthermometers (sinds 2003) en barometers (sinds 2006), is verboden. Maar veel mensen hebben deze producten nog in huis. Dat is niet verboden. Verder zitten er ook kleine hoeveelheden kwik in energiezuinige lampen zoals spaarlampen en TL-lampen en in lcd- tv’s en laptops. Kwik, kwikdamp en kwikverbindingen zijn zeer giftig.

Wat merkt u ervan?

Als een product waar kwik in zit stuk valt, kunt u kwikdamp inademen. U kunt dan last krijgen van hoofdpijn, rillingen, hoesten, en kortademigheid. U kunt een metaalsmaak krijgen en maagdarmklachten zoals misselijkheid, braken en diarree. Ook kunt u veel speeksel in uw mond krijgen en een gevoel van (spier)zwakte. Deze klachten zijn over het algemeen tijdelijk, maar bij een langdurige en/of hoge blootstelling kan de gezondheidsschade ook blijvend zijn.

Kinderen zijn gevoeliger voor kwikdamp dan volwassenen. Ook zwangere vrouwen moeten goed oppassen, omdat kwikdamp schadelijk is voor het ongeboren kind.

Wat kunt u doen?

Als u een kwikthermometer of barometer (van voor 2006) in huis heeft, kunt u deze het beste inleveren als klein chemisch afval. Er zijn goede alternatieven zonder kwik op de markt.
Valt toch een thermometer of barometer stuk, neem dan de volgende maatregelen:

  • Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangere vrouwen en kinderen, maar ook huisdieren). Let goed op dat niemand door het gemorste kwik heenloopt
  • Wacht vijftien minuten met opruimen van kwik
  • Probeer het gemorste kwik in te dammen met oude lappen om verspreiding te voorkomen. Kwik is vloeibaar en kan daardoor tot in kleine kiertjes van een houten vloer doordringen
  • Open ramen en buitendeuren maar houd binnendeuren van de ruimte waar kwik is gemorst gesloten
  • Zet de airco uit
  • Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik en spoel geen kwik door de afvoer
  • Zet de verwarming uit.

Wat doet de GGD?

De GGD geeft advies op maat over hoe u kwik kunt opruimen. Een uitgebreide instructie om kwik op te ruimen vindt u ook op de site van het RIVM.