Spring naar het artikel

Roet en rook

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Schone rook bestaat niet

Bij verbrandingsprocessen ontstaan rook en roet. Het maakt weinig uit of het een brand is in een woning, een chemisch bedrijf of een bos: alle rook bevat schadelijke stoffen. Dat geldt ook voor rook die niet van een brand komt. Bijvoorbeeld rook van een houtkachel of van een vuurkorf gestookt met schoon hout, een barbecue, kaarsen of wierook. Denk daarom altijd goed na voordat u rook maakt en als er brand is: blijf uit de rook!

Gezondheidsklachten na het inademen van rook

Bij het inademen van grote hoeveelheden rook, bijvoorbeeld in een brandend huis, kan ernstige gezondheidsschade ontstaan (een ‘rookvergiftiging’). Als u in contact komt met kleinere hoeveelheden rook, bijvoorbeeld in de buurt van een brand of een houtvuur, kunt u klachten ondervinden zoals:

  • een prikkend gevoel in ogen, neus en/of keel
  • tranende ogen
  • hoesten

Deze klachten verdwijnen vaak snel zodra u weer in de frisse lucht bent. Mensen met gevoelige luchtwegen, bijvoorbeeld door astma, kunnen meer last hebben van de rook dan anderen. Zij kunnen benauwd worden. De kans dat u blijvende gezondheidsschade oploopt door het inademen van kleine hoeveelheden rook is zeer klein. Verdwijnen uw klachten niet? Bezoek dan uw huisarts.

Wat kunt u doen?

Als er brand is in uw buurt, ga dan niet in de rook staan om te kijken. Bereikt de rook uw huis? Blijf dan binnen en sluit ramen, deuren en ventilatieroosters. Als u een mechanisch ventilatiesysteem heeft, schakel dat dan uit. Volg de informatie van uw Veiligheidsregio of gemeente. Zodra de rook opgetrokken is, lucht en ventileert u uw huis om de binnenlucht weer fris te krijgen.

Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Dat geldt ook als u binnen kaarsen of wierook brandt of een open haard gebruikt. Voor de (brand)veiligheid is het belangrijk dat u uw schoorsteen regelmatig laat vegen en dat u rookmelders en koolmonoxidemelders installeert.

Brandlucht en stank

Na een brand kan er langere tijd een hinderlijke geur in uw woning aanwezig zijn. Goed ventileren kan helpen, net als het wassen van kleding en gordijnen. Als u veel last heeft van de stank, kunt u overwegen om een professioneel bedrijf in te schakelen om de rooklucht te verwijderen.

Roetdeeltjes? Zorg dat u en uw kind ze niet binnenkrijgen

Na een brand kunnen verbrandingsresten achterblijven in de vorm van roet. Net als in rook kunnen ook in roetdeeltjes schadelijke stoffen zitten. Dat geldt ook voor roetdeeltjes die niet van een brand komen, maar van bijvoorbeeld een houtkachel of vuurkorf. Een aantal tips om het contact met roet door inademen of inslikken zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Was uw handen met water en zeep als u met roet in aanraking bent geweest. Let extra goed op kleine kinderen die mogelijk vieze handen in hun mond steken
  • Zorg dat u geen roetdeeltjes meeneemt wanneer u van buiten naar binnen loopt – trek uw schoenen uit of spoel de zolen af met water
  • Controleer de plekken waar uw kind speelt, zoals speeltoestellen en zandbakken, op roetdeeltjes en verbrandingsresten
  • Gooi voedingsmiddelen en moestuingroenten waar roet op zit weg, tenzij u ze zo goed kunt wassen of schillen dat u alle roet verwijdert.

Wat kunt u doen?

Vaak kunt u kleine hoeveelheden roetdeeltjes en –aanslag zelf veilig verwijderen, bijvoorbeeld met een sopje. Soms komen er specifieke chemische stoffen vrij bij een brand, bijvoorbeeld asbest of dioxine. Bekijk daarom altijd eerst de opruiminstructies van uw gemeente. Als uw eigen huis is getroffen door een brand kunt u dat het beste door een professioneel bedrijf laten reinigen. Stichting Salvage kan u hierbij helpen.