Spring naar het artikel

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Vochtige woningen herken je aan vochtplekken, schimmelgroei en een muffe lucht. Vocht in huis kan problemen geven met de gezondheid.

Wat is het?

In vochtige woningen komen meer schimmels voor en voelt de huisstofmijt zich thuis. Dat is schadelijk voor mensen met gevoelige luchtwegen. Vocht komt onder andere in de woning door douchen, koken en het drogen van de was. Mensen en huisdieren maken zelf ook vocht door hun ademhaling en door zweten. Als vocht van buiten komt, bijvoorbeeld door lekkage, moet u de lekkage zo snel mogelijk (laten) verhelpen.

Wat kunt u doen?

Het vocht in de woning moet zo veel mogelijk naar buiten kunnen. Daarom is het belangrijk dat er goed gelucht en geventileerd wordt.

Luchten
Minstens één keer per dag in iedere kamer een raam of buitendeur vijftien minuten open zetten. U kunt dit het beste ’s morgens doen of ’s avonds vlak voor het naar bed gaan. Door de verwarming tijdens het luchten laag te zetten, voorkomt u onnodig warmteverlies.

Ventileren
Bij ventileren komt er de hele dag verse lucht binnen door een rooster of klepraam (kier). Dit doet u het hele jaar door. Ventileren werkt het beste als twee roosters of ramen tegenover elkaar worden opengezet.
Als er veel mensen in de woonkamer zijn of als er water op de ramen zit, moet er méér worden geventileerd. Ventilatieroosters mogen niet verstopt raken en moeten regelmatig worden schoongemaakt.

Mechanische afzuiging
Als er in de woning een mechanische afzuiging is, moeten de roosters openstaan om verse lucht van buiten aan te kunnen zuigen. De mechanische afzuiging mag niet worden uitgezet. Als er veel mensen in de woonkamer zijn, moet u de afzuiging in een hogere stand zetten. Doe dit ook als er water op de ramen zit.

  • Zorg dat het vocht dat uit de keuken komt, zich niet door de woning verspreidt. Dit kan door deksels zo veel mogelijk op de pannen te houden. Zet de afzuigkap aan tijdens het koken. Deze moet tot vijftien minuten na het koken aan blijven. Als er geen afzuigkap is, moet er tijdens het koken een raam of buitendeur in de keuken worden opengezet. De binnendeur van de keuken moet dicht blijven.
  • Tijdens douchen moet de afzuiging in de hoogste stand staan of er moet een raam in de badkamer open staan. De afzuiging moet nog minstens vijftien minuten na het douchen aan blijven of u moet het raam minstens vijftien minuten open laten staan. Droog na het douchen de muren en vloer met een trekker. Vergeet de voegen en kitranden niet.
  • Als er geen afzuiging of raam is, kan de deur van de douche worden opengezet.
  • Zet de deur van één aangrenzende kamer open. In deze kamer wel een raam of deur naar buiten open zetten. Deuren naar de andere kamers moeten dicht zijn. Het vocht kan zich dan niet door de rest van de woning verspreiden.

Lees welke maatregelen tegen vocht in uw woning u nog meer kunt nemen. Bekijk ook de video’s met tips op onze pagina In huis (ontwikkeld door GGD Haaglanden).

Het beste is om de hele woning gelijkmatig te verwarmen. Stel de thermostaat overdag in op 20°C, ’s nachts niet lager dan 15°C. Als het ’s nachts te koud wordt in de woning (lager dan 15°C), kan het vochtig worden in huis. Het vocht kan neerslaan op de koudste plekken, zoals de vloer en de buitenmuren.
Als in de winter geventileerd wordt, wordt warme, vochtige binnenlucht vervangen door koude, droge buitenlucht. Ventileren in de zomer is minder effectief, omdat er in de warme buitenlucht al meer vocht zit. Toch is het goed om ook in de zomer te ventileren.

Schoonmaken
Gebruik tijdens het schoonmaken niet te veel water. Stof afnemen kan met een goed uitgewrongen vochtige doek. De vloeren kunnen met een vochtige (dus geen natte) dweil worden afgenomen.

Was drogen
Het drogen van de was moet zo veel mogelijk buiten gebeuren. Als de was toch binnen moet drogen, dan is het belangrijk om die eerst goed te centrifugeren. In de ruimte waar de was hangt, moet goed worden geventileerd (raam of buitendeur open, binnendeur dicht). De verwarming kan een beetje aan.

Als vochtoverlast wordt veroorzaakt door een fout in de bouw, moet de huurder het vochtprobleem melden bij de verhuurder. De verhuurder moet zoeken naar de oorzaak van het vochtprobleem en dit probleem oplossen. Als de verhuurder de oorzaak niet kan vinden of het probleem niet wil oplossen, kunnen huurders die in de gemeente Rotterdam wonen, contact opnemen met de Geschillenadviescommissie of de Huurcommissie.
Huurders die niet in Rotterdam wonen, kunnen contact opnemen met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van hun gemeente.
Als de woning uw eigendom is, kunt u zelf een onderzoek laten uitvoeren door een adviesbureau.