Spring naar het artikel

Positieve corona-zelftest

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Het voorkomen, opsporen en bestrijden van verschillende infectieziekten onder de bevolking is één van de wettelijke taken van de GGD. Dit noemen ze bron- en contactonderzoek (BCO). Hiermee wordt verdere verspreiding van het virus voorkomen. Dit gebeurt ook bij het coronavirus. Het is belangrijk dat mensen die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus thuisblijven.

Veelgestelde vragen

Op deze pagina geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Heb je na het lezen hiervan nog vragen over bron- en contactonderzoek, of wil je meer informatie? Bel dan de Informatiedesk BCO: 010 - 433 92 70 (ma-vr: 9.00-17.00 uur). Of bekijk de volgende websites:

Heb je een corona-zelftest gedaan en is deze positief? Dan ben je besmet met het coronavirus. Je hoeft niet meer naar de GGD om je testuitslag te laten bevestigen.

Voor bepaalde doelgroepen wordt nog wel geadviseerd om zich te laten testen bij de GGD: 

  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (van 70 jaar of ouder, of met een ernstige afweerstoornis);
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (van 70 jaar of ouder, of met een ernstige afweerstoornis);
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.

Val je onder deze doelgroep, maak dan een afspraak bij de GGD om de zelftest te laten bevestigen. Dat kan via www.coronatest.nl of 0800 - 1202. Lees meer over testen op onze webpagina Testen op het coronavirus

Isolatie

Om te voorkomen dat je andere mensen besmet, ga je in isolatie en vermijd je contact met huisgenoten. Lees de informatiebrief of bekijk hier de video 'Hoe werkt isolatie?'.

Informeer

Het is belangrijk dat je de mensen met wie je contact hebt gehad informeert dat je positief getest bent op corona. Hoe je dit doet, lees je hier.

Getest bij de GGD?

Ben je bij de GGD positief getest? Dan ontvang je een beveiligde e-mail met daarin informatie over wat je moet doen. Daarnaast kan het zijn dat je door onze collega's wordt gebeld. Bij een gedeelte van de mensen met een positieve testuitslag, voeren wij een gesprek op maat om jou van informatie te voorzien.

Het advies om in quarantaine te gaan wanneer je in de buurt bent geweest van iemand met corona is vervallen. Om besmettingen en verspreiding  tegen te gaan, is het wel belangrijk om na contact met een positief getest persoon op het volgende te letten:

  • Wees extra alert op klachten;
  • Test jezelf direct bij klachten;
  • Vermijd contact met kwetsbaren voor 10 dagen na het contact met een positief getest persoon.

Ga bij een positieve testuitslag altijd in isolatie. Twijfel je wat je moet doen als je in de buurt bent geweest van iemand met corona? Kijk dan op MijnVraagOverCorona.nl wat je kunt doen. Lees hier meer over de leefregels.