Spring naar het artikel

Coronavaccinatie

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Iedereen die dat wil, kan zich gratis laten vaccineren tegen het coronavirus bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Op deze pagina vertellen we meer over de verschillende prikken, de locaties en andere vragen.

Welke prik heb ik nodig?

Bekijk hier welke prik je nodig hebt.

Herhaalprik

GGD Rotterdam-Rijnmond is gestart met het vaccineren met de herhaalprik tegen corona. Iedereen van 12 jaar en ouder met een basisvaccinatie komt dit najaar in aanmerking voor deze prik. Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden, krijgen als eersten een uitnodiging: Inwoners van 60 jaar en ouder, inwoners onder de 60 jaar met een kwetsbare gezondheid (griepprikgroep) én zorgmedewerkers met patiëntencontact. De uitnodiging komt van oud naar jong.

Een afspraak maken kan na ontvangst van een uitnodiging. Je bent welkom op één van onze 5 grote locaties. Alle locaties zijn goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Een afspraak maken kan online via www.planjeprik.nl of telefonisch via: 0800 - 7070. Je kunt ook direct bellen met de afsprakenlijn van GGD Rotterdam-Rijnmond: 010 - 443 80 31 (ma-vr 8.30-17.00 uur; za-zo 9.00-16.00 uur).

Waarom is deze herhaalprik nodig?

Deze herhaalprik is nodig om ernstige ziekte, ziekenhuisopname, en sterfte door het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen en de bescherming tegen het virus op peil te houden. De herhaalprik zorgt ervoor dat mensen minder ziek worden als gevolg van het coronavirus. Mogelijk zijn mensen na de herhaalprik ook minder vatbaar voor infectie en kunnen ze het virus minder makkelijk overdragen op anderen. Vaccinatie helpt zo om de zorg en de samenleving voor iedereen open te houden.

Waarom is de basisvaccinatie nodig voordat je de herhaalprik kunt krijgen?
Het vaccin dat gebruikt wordt voor deze herhaalprik is ontwikkeld om het afweersysteem van mensen die al eerder gevaccineerd zijn, een extra aanmoediging te geven. Het bouwt voort op de al opgebouwde afweer van de basisserie. Het is daarom belangrijk de basisvaccinatie te hebben voordat je de herhaalprik krijgt.

Welk vaccin krijg ik?
De herhaalprik wordt gegeven met het vernieuwde vaccin (Pfizer of Moderna). Dit is een mRNA vaccin.

Hoeveel prikken heb ik nodig?
De herhaalprik bestaat uit één prik.

Ik krijg binnenkort ook de griepprik. Kan ik deze op hetzelfde moment halen als de herhaalprik tegen corona?
De griepprik wordt door de huisarts gegeven. De herhaalprik tegen corona wordt door de GGD gegeven. Je kunt deze dus niet op dezelfde locatie halen. Het is wel mogelijk om de beide prikken kort na elkaar te halen. Wachttijd tussen deze twee prikken is niet nodig.

Ik krijg een vaccinatie tegen het HPV-virus. Hoe gaat dit samen met de herhaalprik?
Er is geen wachttijd nodig tussen het corona vaccin en andere vaccinaties zoals HPV.

Ik krijg/heb een vaccinatie tegen monkeypox. Hoe gaat dit samen met de herhaalprik?
Ben je jonger dan 40 jaar en man en heb je een prik tegen monkeypox gekregen, dan mag je pas 4 weken later de herhaalprik tegen corona halen. Ook mag je eerst de herhaalprik tegen corona halen en 4 weken later de prik tegen monkeypox. De volgorde maakt niet uit zolang er 4 weken tussen de beide prikken zit.

We houden deze periode aan uit veiligheid. Mannen onder de 40 jaar lopen een licht verhoogd risico op een hartspierontsteking bij beide prikken. Om het risico zo klein mogelijk te houden adviseren we deze periode van 4 weken.

Ik heb kortgeleden corona gehad. Is een herhaalprik dan nodig?
Het is verstandig om de herhaalprik ook te halen als je corona hebt gehad. Wel moet er 3 maanden tussen de laatste besmetting en de herhaalprik zitten. Als deze periode korter is dan krijgt het afweersysteem niet de kans om zich te versterken. Er zitten dan nog veel antistoffen tegen het virus in het bloed waardoor het vaccin te snel door het lichaam wordt opgeruimd.

Ik ben zorgmedewerker en heb geen uitnodiging ontvangen. Kan ik toch een afspraak maken?
Ben je zorgmedewerker en heb je cliënt contact dan ontvang je via je werkgever een uitnodiging voor de herhaalprik tegen corona. Heb je geen uitnodiging ontvangen, overleg dan met je werkgever.

Mijn zoon/dochter is onlangs 12 jaar geworden en heeft eerder een prik gekregen voor 5 t/m 11 jaar. Geldt deze prik ook als basisvaccinatie?
Heeft je kind corona gehad en één prik gekregen voor kinderen van 5 t/m 11 jaar, dan geldt dit als basisvaccinatie.

Heeft je kind geen corona gehad, dan geldt twee prikken voor de genoemde leeftijdsgroep als basisvaccinatie. 

Heeft je kind maar één prik gehad voor de 12e verjaardag dan moet hij/zij vóór de herhaalprik eerst nog een 2e prik krijgen van de basisvaccinatie. Dit mag de prik voor de leeftijdscategorie 5 t/m 11 jaar zijn óf de volwassen dosering.

Ik hoor niet bij de hoog risicogroepen (60+ en griepprikgroep) en heb geen uitnodiging ontvangen, vanaf wanneer kan ik de herhaalprik halen?                  Hoor je niet bij de hoog risicogroepen dan ontvang je geen uitnodiging. Je zult nog even moeten wachten op je prik totdat iedereen uit de risicogroepen gevaccineerd is. Via deze website en andere kanalen laten we weten wanneer je een afspraak kunt maken of weer bij ons binnen kunt lopen voor de herhaalprik of een basisvaccinatie. 
   

Kan ik op alle locaties ook nog de basisvaccinatie halen?
De basisvaccinatie tegen corona kun je op al onze priklocaties halen.

Basisserie

Voor het krijgen van de herhaalprik moet je eerst een afgeronde basisserie van coronavaccinaties hebben. Heb je de basisserie nog niet eerder gehad en wil je deze alsnog? Dat kan op al onze locaties. Maak voor je bezoek een afspraak via 010 - 443 80 31 (ma-vr 8.30-17.00 uur; za-zo 9.00-16.00 uur), of via het landelijke telefoonnummer 0800 - 7070.

Plaats en adres Openingstijden

ALBRANDSWAARD

 

Parkeerplaats metrostation Poortugaal
Hofhoek 5
3176 PD Poortugaal

Volwassenen
wo, vr: 9.00 - 16.00 uur 
zo: 10.00 - 17.00 uur 

Kinderen (5 t/m 11 jaar)
wo: 9.00 - 16.00 uur

CAPELLE AAN DEN IJSSEL 

 

Sportcomplex Aquapelle
Pelikaanweg 2
2903ER Capelle aan den IJssel

ma-za: 9.00 - 16.00 uur 
zo: 10.00 - 17.00 uur 
 

HELLEVOETSLUIS  

Sportcomplex De Eendraght
Sportlaan 2
3223 EV Hellevoetsluis

di, do: 9.00 - 16.00 uur
za: 9.00 - 16.00 uur

ROTTERDAM  

Feijenoord (oude Gamma-pand)
Koperslagerstraat 9
3077MD  Rotterdam

 

ma-vr: 9.00 - 16.00 uur  
za: 9.00 - 16.00 uur 
 zo: 10.00 - 17.00 uur 
 

Rotterdam The Hague Airport
Rotterdam Airportplein
3045 AP Rotterdam
ma, wo, vr, za: 9.00 - 16.00 uur 
zo: 10.00 - 17.00 uur 
 

Een prik met Novavax 
Je kunt een prik van het Novavax-vaccin halen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Maak hiervoor eerst een afspraak via het telefoonnummer:  0800 - 0174.

Een boosterprik met Janssen-vaccin
Je kunt het Janssen-vaccin als booster krijgen, maar we prikken deze niet in de regio Rotterdam-Rijnmond. Maak een afspraak via telefoonnummer 0800 - 1295.

 • In totaal duurt een prikafspraak ongeveer een half uur.
 • Kom alleen naar de priklocatie en neem alleen iemand mee als dat niet anders kan.
 • Tip: trek kleding aan waarbij je makkelijk je mouw kunt opstropen.
 • Heb je klachten die op corona kunnen wijzen? Kom dan niet naar de priklocatie. Doe eerst een zelftest.

Hieronder leggen we de verschillende prikken uit die je kan krijgen tegen het coronavirus. We prikken in onze regio met de volgende vaccins:

 • BioNTech/Pfizer (mRNA)
 • Moderna (mRNA)
 • Novavax (let op: deze kan alleen op afspraak, via 0800 - 0174)

Je hebt een afgeronde basisserie nodig om de herhaalprik te kunnen krijgen.
Dit bestaat uit:

 • 2 prikken met een coronavaccin met mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca), of
 • 2 prikken met het Novavax-vaccin, of
 • 1 prik met het Janssen vaccin, of
 • 2 prikken met verschillende vaccins, of
 • corona gehad en minimaal 1 prik

Iedereen van 12 jaar en ouder met een basisvaccinatie, komt dit najaar in aanmerking voor een herhaalprik. Inwoners van 60 jaar en ouder, inwoners onder de 60 jaar met een kwetsbare gezondheid (griepprikgroep) én zorgmedewerkers kunnen als eersten een afspraak maken om de prik op één van onze locaties te halen. Zij ontvangen hiervoor van oud naar jong een uitnodiging. De herhaalprik wordt gegeven met een vernieuwd vaccin (Pfizer of Moderna). Dit is een mRNA vaccin.

Ook kinderen van 5 tot 11 jaar kunnen een basisvaccinatie krijgen. Deze bestaat uit twee prikken met een aangepaste dosering van het vaccin van BioNTech/Pfizer (mRNA-vaccin). Voor kinderen die al een coronabesmetting hebben doorgemaakt, is één prik voldoende. Ouders kiezen zelf of ze hun kind willen laten vaccineren. Deze prik is in onze regio mogelijk op een beperkt aantal vaccinatielocaties en tijden. Maak een afspraak via 010 - 443 80 31 (ma-vr 8.30-17.00 uur; za-zo 9.00-16.00 uur), of via het landelijke nummer 0800 - 7070.

Lees hier meer over de prik voor kinderen 5 t/m 11 jaar.

Meer informatie over de verschillende vaccinaties vind je op de website van de Rijksoverheid.

Over de prik

Ja, het RIVM raadt zwangere vrouwen aan om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. De mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Uit onderzoeken die door alle vaccinfabrikanten zijn gedaan, blijkt dat vaccinatie geen invloed heeft op de vruchtbaarheid en/of de aanleg van de placenta. Ook zwangere vrouwen worden daarom aangeraden om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met Moderna of BioNTech/Pfizer. In de Verenigde Staten zijn inmiddels meer dan 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Moderna of BioNTech/Pfizer. Zij hebben geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Als je toch twijfelt, praat er dan over met je huisarts. Bekijk ook onderstaand filmpje waarin onze GGD-arts antwoord geeft op veel gestelde vragen over vruchtbaarheid en zwangerschap. Je kunt ook bellen met onze informatielijn via: 010-4438031 (ma-vrij 8.30 - 17.00 uur; za: 9.00 - 16.00 uur).

Ja dat kan, want de prik beschermt niet voor 100%. Uit onderzoek blijkt dat de kans op corona na de prik ongeveer 95% kleiner is. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder prik corona zouden krijgen, er na de prik met het vaccin nog maar zo’n 5 mensen corona krijgen. Wie ondanks de prik tóch corona krijgt, wordt er meestal minder ziek van. Het is daarom verstandig een prik te halen. Twijfel je of heb je vragen, bel dan met onze medische informatielijn via: 010-4438031

Heb je een afspraak gemaakt en wil je deze wijzigen of annuleren? Dat kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Onder ‘Mijn vaccinatieafspraken inzien’ kun je de afspraak verplaatsen of afzeggen. Deze optie verschijnt zo 30 minuten na het maken van de afspraak. Om de gegevens te bekijken heb je een DigiD nodig.
 
Verplaatsen
Onder de knop ‘afspraak verplaatsen’ kun je een nieuwe maken door te kiezen uit de verschillende tijdstippen. Wanneer de nieuwe afspraak wordt bevestigd, ontvang je per e-mail een nieuwe afspraakbevestiging.
 
Afzeggen
Onder de knop ‘afspraak annuleren’ kun je de afspraak verwijderen. Heb je de afspraak afgezegd, dan is deze ook niet meer zichtbaar in het overzicht met de afspraakgegevens.

Ja dat kan, jongeren van 12 t/m 17 jaar kunnen een basisvaccinatie krijgen en vanaf dit najaar ook de herhaalprik. Je mag zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren. De GGD-medewerker vraagt je bij het maken van de afspraak én op de vaccinatielocatie of je goed hebt nagedacht over je keuze voor deze vaccinatie (informed consent).

Over de registratie

Het coronabewijs dat je hebt aangemaakt, blijft geldig en zichtbaar. Na iedere nieuwe prik worden de coronabewijzen aangevuld met deze extra vaccinatie.

Om een nieuwe vaccinatie zichtbaar te maken in de CoronaCheck-app, moet je zelf iets doen. Het gebeurt niet automatisch. Je kunt 24 uur na de vaccinatie opnieuw jouw vaccinatiebewijs in de app ophalen door rechtsboven op het "+" teken te klikken en vervolgens te kiezen voor 'Vaccinatiebewijs'. Er zal dan een 2/2 (in het geval je eerder een Janssen-vaccin hebt gehad) of 3/3 (drie prikken ontvangen van drie benodigde prikken) bij de QR-code verschijnen.

Lukt het aanmaken van de QR-code niet? Bel het QR-servicepunt op 010-4438031 (optie 4).

Vragen?

De landelijke CoronaCheck-app is ontwikkeld door het ministerie van VWS. Omdat de app niet van de GGD is, betekent dit dat wij meestal niet verder kunnen helpen met vragen over de app. Op www.coronacheck.nl kan je alle informatie vinden over de CoronaCheck-app.

Na je vaccinatie kan je een coronabewijs aanmaken in de CoronaCheck app. Deze kun je gebruiken als coronabewijs om mee te reizen binnen Europa. Een coronabewijs is een negatieve testuitslag óf een vaccinatiebewijs óf een bewijs dat je bent hersteld van corona.

Let op: wil je een QR-code op basis van een negatieve test uitslag? Deze krijg je niet via een test bij de GGD maar alleen via een test bij commerciële testaanbieders.

Lukt het registreren niet?

De GGD gaat niet over de CoronaCheck-app. Als het registreren van jouw vaccinatie niet lukt, bekijk dan de veel gestelde vragen hierover op de website van de Rijksoverheid. Of bel met:
•    Technische helpdesk CoronaCheck-App: 0800 1421
•    Algemene vragen over de registratie: 0800 5090 

Heb je geen BSN of DigiD, maar ben je gevaccineerd bij GGD Rotterdam-Rijnmond? Of ben je in het buitenland gevaccineerd? Dan kun je een QR-code laten aanmaken bij het QR-servicepunt. Maak hiervoor een afspraak via 010-443 8031 (optie 4). Dit nummer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur.

Kijk voor actuele locaties van het QR servicepunt op: GGD Rotterdam-Rijnmond | QR-servicepunt.

Ja, dat kan. Kijk voor meer informatie op de pagina van het QR-servicepunt.

Meer informatie over het registreren van je buitenlandse vaccinaties lees je op de webpagina van de Rijksoverheid.

Ja, dat kan direct na de vaccinatie op de priklocatie.  

Ja dit kan op al onze priklocatie als je een vaccinatieregistratie en een geldig identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) kunt laten zien. Heb je dit niet dan kunnen we je geen stempel geven. Je mag ook iemand anders vragen om met jouw vaccinatieregistratie en identiteitskaart een stempel voor je te halen. Ook voor een coronavaccinatie bij een ziekenhuis, een huisarts of een andere GGD, kun je op onze priklocaties een stempel krijgen.

Nee, in Nederland geldt een stempel niet als vaccinatiebewijs. In sommige landen geldt een stempel in het (gele) vaccinatieboekje wel als vaccinatiebewijs voor inkomende reizigers. Bekijk de regels per land op www.nederlandwereldwijd.nl.

De persoonsgegevens die je verstrekt aan de GGD Rotterdam-Rijnmond, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken de gegevens alleen voor het doel waarvoor je ze hebt achtergelaten. Wij bewaren jouw vaccinatiegegevens maximaal 15 jaar, volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Wil je meer weten over ons privacybeleid? Kijk dan op onze privacy-pagina.

Gegevens delen met RIVM

Als je toestemming geeft, registreert het RIVM onderstaande gegevens. Je kunt na een coronavaccinatie op Mijn.rivm.nl/vaccinaties zien welk coronavaccin je hebt gekregen en wanneer.
•    burgerservicenummer (BSN),
•    geboortedatum,
•    voornaam en achternaam,
•    adresgegevens,
•    reden vaccinatie (leeftijd/medische aandoening/zorgmedewerker),
•    datum en plaats waar je de vaccinatie hebt gekregen,
•    naam van het vaccin en batchnummer.

Wij vragen je om vooraf aan te geven of je het wel of niet goed vindt dat de GGD deze gegevens met het RIVM deelt. Dit overzicht is geen vaccinatiebewijs. Je krijgt het vaccin ook als je géén toestemming geeft voor het delen van de informatie met het RIVM.

Overige vragen

Als je iets bent verloren op de vaccinatielocatie, zoals sleutels, een ID-bewijs of een portemonnee, kun je een mail sturen naar: VerlorenVoorwerpenVaccinatielocatiesMO@rotterdam.nl
Vergeet niet de datum en de locatie te vermelden. Wij gaan ons best doen het verloren voorwerp terug te vinden.

Werk je in de zorg? Of voor een bedrijf dat zorg verleent? En heb je een vraag over de uitnodiging voor het vaccineren of over het maken van een afspraak voor vaccineren? Neem contact op met het informatienummer 088-678 8900 (Rijksoverheid) of kijk op www.coronavaccinatie.nl en de website van het RIVM.

Wil je onze organisatie komen versterken? Kijk hier of er tijdelijke opdrachten open staan. Kijk ook op Vaccineer Nederland voor vacatures in het land. Vragen? Stuur dan een mailtje naar werkenbij@rotterdam.nl.