Spring naar het artikel

Coronavaccinatie

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Iedereen in ons land die dat wil, kan een prik (vaccinatie) krijgen tegen het coronavirus. Voor een eerste of tweede prik of de boostervaccinatie kun je vanaf 17 januari op de meeste vaccinatielocaties zonder afspraak binnenlopen

Veelgestelde vragen over de coronavaccinatie

Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen over de coronavaccinatie.

Je kunt zonder afspraak naar een vaccinatielocatie gaan voor je eerste, tweede of boostervaccinatie. Op deze pagina vind je welke locaties open zijn voor inloop. Maak je liever een afspraak? Dat kan natuurlijk ook, via 010-443 8031.

Wil je de boosterprik? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie en de locaties.

Op het moment van jouw afspraak meld je je bij de priklocatie. Daar controleren we bij de ingang eerst je identiteit en afspraakbevestiging. Ook laat je de gezondheidsverklaring zien. Deze vul je in voordat je naar de locatie komt. Daarna kun je je laten prikken. Ook krijg je nog wat informatie.

Wij vragen je nog een kwartier te blijven zitten na de prik, in het zeldzame geval dat er bijwerkingen optreden en je hulp nodig hebt van een arts. Daarna kun je weer naar huis. In totaal duurt een prikafspraak ongeveer een half uur. Tip: trek kleding aan waarbij je makkelijk je mouw kunt opstropen.

Het is mogelijk om voor de 1e, 2e, of boosterprik zonder afspraak binnen te lopen. Bekijk goed welke locaties open zijn hiervoor! Maak je liever een afspraak? Dat kan natuurlijk ook, bel dan 010-443 8031.

 

Ook als je al corona gehad hebt, kunt je een prik krijgen. Let op: er moeten acht weken zitten tussen de vaccinatie en de start van de klachten. Ben je positief getest, maar heb je helemaal geen klachten gehad? Dan mag je de vaccinatie halen vanaf 8 weken na je positieve test.

Ben je positief getest op het coronavirus in de acht weken voor de vaccinatie-afspraak, dan verzoeken wij je de afspraak te verzetten.

Je kunt zonder afspraak een vaccinatielocatie binnenlopen. Had je eigenlijk op een later moment een afspraak, geef dit dan aan bij bijeenkomst.

Je kunt je afspraak ook telefonisch wijzigen, bel: 0800 7070.

Je kunt bellen naar 0800 7070, het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief stond of je kunt een vaccinatielocatie binnenlopen. Geef voor de zekerheid aan dat je al een afspraak had staan.

Bij klachten mag je niet naar de afspraak komen. Je moet je eerst laten testen bij een testlocatie. Is de test negatief en heb je geen koorts? Dan kun je langskomen voor je vaccinatie.

Het RIVM stuurt iedereen die in aanmerking komt voor een boosterprik een uitnodiging per brief. Je hoeft niet te wachten tot je de brief krijgt; Je kunt zonder uitnodiging een locatie binnenlopen voor een eerste of tweede prik. Als je de boosterprik wil kun je ook binnenlopen; kijk dan eerst op welke locaties dit kan.

De gezondheidsverklaring ontvang je in één envelop samen de uitnodiging. Zit de verklaring er niet bij? De verklaring is ook hier te vinden en via een link in de afspraakbevestiging. Je kunt de verklaring dan zelf printen en invullen. Er liggen ook gezondheidsverklaringen op de prikplek, die je daar kunt invullen.

Je kunt op meerdere plekken in onze regio een prik krijgen. Bekijk hiervoor onderstaand schema. Alle locaties zijn goed bereikbaar met de auto of het OV.

Plaats en adres Openingstijden
ROTTERDAM  

GGD Hoofdlocatie
Ingang voor vaccinaties: Baan 170, Rotterdam

1e en 2e prikken op vrije inloop of op afspraak.
Let op! Niet voor de boosterprik! 
Op deze locatie is speciale aandacht voor mensen met prikangst en zwangeren. Bel voor een afspraak met 010 - 443 80 31.

Ma t/m vrij: 10.00 - 16.00 uur

 

 

ALBRANDSWAARD  

Parkeerplaats metrostation Poortugaal
Hofhoek 5, 3176 PD Poortugaal

ma, wo en vr: 9.00 - 16.00 uur
CAPELLE A/D IJSSEL  
Sporthal Schenkel
Capelseweg 39, 2907 XA
Capelle aan den IJssel
 
ma en do: 9.00 - 16.00 uur
zo 10.00 - 17.00 uur
HELLEVOETSLUIS  
Sportcomplex De Eendraght
Sportlaan 2, 3223 EV Hellevoetsluis
 
di, do en za: 9.00 - 16.00 uur
ROTTERDAM  
Kade SS Rotterdam
3e Katendrechtse Hoofd 25, 3072 AM Rotterdam
di en do: 9.00 - 16.00 uur
zo: 10.00 - 17.00 uur
Rotterdam Ahoy  
Ahoyweg 10, 3084 BA Rotterdam
ma t/m za 9.00 - 16.00 uur
zo 10.00 - 17.00 uur
Sporthal Schuttersveld
Crooswijksestraat 93, 3034 AE Rotterdam

ma t/m za 9.00 - 16.00 uur
zo 10.00 - 17.00 uur

Maasstadziekenhuis (bijgebouw)
 
ma t/m vr 9.00 - 16.00 uur
SCHIEDAM  
Sporthal Groenoord
Groenoordstraat, 3121 JP Schiedam
di, wo, vr en za 9.00 - 16.00 uur
   
   
   
   

Alle locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en de auto. Kom je met de auto? Volg dan ter plekke de gele borden richting de vaccinatielocatie.

Heb je geen eigen vervoer om naar onze vaccinatielocaties te komen? Je kunt hulp vragen aan iemand die je kent. Je mag namelijk één begeleider meenemen naar de vaccinatielocatie. Als je weleens gebruik maakt van gemeentelijke vervoersvoorzieningen  Valys-vervoer, kun je deze ook gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen. Boek jouw rit zo snel mogelijk na het maken van de afspraak.

Ook kun je een taxi nemen of met de trein, bus of metro naar de prikplek gaan. Let op: maak eerst jouw prikafspraak en pas daarna een afspraak voor vervoer. Lukt het echt niet om vervoer te regelen? Of kun je, bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking, niet naar een prikplek komen? Bel dan naar het landelijke telefoonnummer 0800-1351. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.

Voor een veilig en kort bezoek aan de priklocatie is het belangrijk dat je:

 • een mondkapje draagt;
 • 1,5 meter afstand houdt van anderen;
 • kleding draagt waarbij je je bovenarm makkelijk kunt ontbloten

Neem het volgende mee:

 • De bevestiging van de afspraak, met de gezondheidsverklaring.
 • Je identiteitsbewijs, zoals een paspoort of Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart).
 • Eventueel: aanvullende informatie van je behandelend arts.

Registratie vaccinatie in geel vaccinatieboekje
Heb je een geel vaccinatieboekje? Deze mag je meenemen naar de prikafspraak. Je krijgt na elke prik een bevestiging van de vaccinatie op papier. Als je wilt, stempelen we gelijk je vaccinatie in het gele boekje. Je kunt ook later nog terugkomen naar onze priklocaties als je alsnog je stempels wilt. Neem dan de registratiekaarten, je gele boekje en je identiteitsbewijs mee.

Kom maximaal 10 minuten voor je afspraak.

Als je niet alleen naar de vaccinatielocatie voor coronavaccinatie kunt komen, mag je iemand meenemen. Bijvoorbeeld een goede vriend.

Meestal moet je vanaf de parkeerplaats een stukje lopen naar de ingang. Bij alle vaccinatielocaties is rekening gehouden met toegankelijkheid en bereikbaarheid. Op elke locatie zijn ook rolstoelen aanwezig.

Ja, op elke locatie zijn rolstoelen aanwezig.

Ja, alle vaccins zijn uitgebreid getest en door deskundigen als veilig beoordeeld. Elk vaccin wordt afgestemd op de doelgroep. Het is mogelijk dat je bijwerkingen krijgt van de vaccinatie.

Wil je meer uitleg? In deze video bespreekt Prof.dr. Cécile van Els (hoogleraar vaccinologie) feiten en fabels over de COVID-19-vaccins.

De meeste mensen merken weinig van de prik. Sommige mensen hebben een pijnlijke arm door de prik of krijgen wat last van hoofdpijn, spierpijn of moeheid. Je kunt ook koorts krijgen. Dit betekent dat je afweersysteem reageert op de vaccinatie. Deze klachten gaan na een paar dagen weer over.

Als je verkouden wordt, adviseren we je om je te laten testen. Krijg je na de vaccinatie ernstige klachten of maak je je zorgen? Bel dan je huisarts. Het is ook nuttig als je je bijwerkingen meldt bij Lareb.

De overheid heeft samen met deskundigen bepaald welk vaccin het beste is per doelgroep. Welk vaccin wordt ingezet, heeft soms ook te maken met de beschikbaarheid ervan.

Volwassenen vanaf 18 jaar mogen kiezen voor 2 prikken met een mRNA-vaccin of 1 prik met het Janssen-vaccin. Let op: niet voor elke doelgroep is Janssen geschikt. Lees hierover meer op de website van Rijksoverheid. Kinderen onder de 18 jaar worden alleen met Pfizer gevaccineerd.

In Nederland wordt momenteel geprikt met de vaccins van Pfizer, Moderna en Janssen. Deze zijn beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de verschillende vaccins.

Bij alle coronavaccins reageert het menselijk afweersysteem door antistoffen aan te maken. De manier waarop die antistoffen tot stand komen, is bij de verschillende vaccins anders.

Moderna en Pfizer
De vaccins van Moderna en Pfizer zijn hetzelfde soort vaccin: een mRNA-vaccin. Het pakt het virus op dezelfde manier aan. Het is meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. De werking, de bescherming en de interval tussen de 1e en 2e prik bij Pfizer en Moderna is identiek. Het verschil zit in de fabrikant.

Janssen
Voor Janssen is maar één prik nodig. Volwassenen vanaf 18 jaar mogen kiezen voor het Janssen-vaccin. Let op: niet voor elke doelgroep is Janssen geschikt. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid.

Bij sommige vaccins moet dat, voor een optimale werking. Zoals de mRNA-vaccins. Bij andere vaccins is één prik voldoende, zoals Janssen. Dat komt omdat deze vaccins op een andere manier werken tegen corona. Heb je voor de eerste prik corona gehad? Dan hoef je maar één prik. Dit geldt voor alle vaccins.

Krijg je tussen de eerste en de tweede prik corona? Dan is het advies wel een tweede prik te nemen. Dit kan vanaf 8 weken na de positieve test. Het geldt voor alle vaccins, behalve voor Janssen.

3e prik

De 3e prik geldt alleen voor mensen met een afweerstoornis (‘immuungecompromitteerde patiënten’) die na twee COVID-19 vaccinaties onvoldoende antistoffen hebben opgebouwd tegen COVID-19. Dat is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Deze mensen zijn mogelijk niet goed beschermd tegen COVID-19. Daarom hebben medisch specialisten geadviseerd deze patiëntengroepen een 3e vaccinatie te geven. De verwachting is dat een deel van deze patiënten na die 3de vaccinatie wel voldoende beschermd zal zijn. Het gaat om 200.000-400.000 patiënten met een ernstige afweerstoornis, vanaf 12 jaar, die onder behandeling zijn bij een medisch specialist. Zij krijgen een uitnodiging van het ziekenhuis.

Boosterprik

Een boosterprik is een extra prik, naast de eerdere coronavaccinaties. De boosterprik zorgt voor een extra bescherming tegen ziekenhuis-opname. Inwoners van ons land die in aanmerking komen voor de boosterprik (extra vaccinatie) ontvangen hiervoor op hun huisadres een uitnodiging per brief.

Ja, het RIVM raadt zwangere vrouwen aan om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. De mRNA-vaccins zijn de vaccins van Pfizer en Moderna. Bekijk onderstaand filmpje waarin onze GGD-arts antwoord geeft op veelgestelde vragen over vruchtbaarheid en zwangerschap.

Uit onderzoeken die door alle vaccinfabrikanten zijn gedaan, blijkt dat vaccinatie geen invloed heeft op de vruchtbaarheid en/of de aanleg van de placenta. Ook zwangere vrouwen worden daarom aangeraden om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met Moderna of BioNTech/Pfizer. In de Verenigde Staten zijn inmiddels meer dan 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Moderna of BioNTech/Pfizer. Zij hebben geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Als je toch twijfelt, heb het er dan over met je huisarts. Bekijk ook onderstaand filmpje waarin onze GGD-arts antwoord geeft op veelgestelde vragen.

Ja dat kan, want de prik beschermt niet voor 100%. Uit onderzoek blijkt dat de kans op corona na de prik ongeveer 95% kleiner is. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder prik corona zouden krijgen, er na de prik met het vaccin nog maar zo’n 5 mensen corona krijgen. Wie ondanks de prik tóch corona krijgt, wordt er meestal minder ziek van. Het is daarom verstandig een prik te halen.

Na de coronaprik ben je na 2 weken zelf beter beschermd tegen corona. Je kunt het virus nog wel krijgen, alleen word je er dan niet of minder ziek door. Ook kun je in deze periode het virus nog verspreiden. Houd je dus nog steeds aan de maatregelen. Zo voorkom je dat je iemand besmet.

De coronaprik is voor iedereen gratis.

Ja, je krijgt een registratiekaart waarop staat welk vaccin je gekregen hebt. Deze gegevens worden doorgegeven aan het RIVM. Je kunt daardoor later een kopie van je registratiekaart bij het RIVM opvragen. Je kunt je vaccinatiegegevens ook terugvinden op http://www.coronavaccinatie.nl, nadat je inlogt met DigiD.

Let op: De registratiekaart geldt niet als vaccinatiebewijs. Hiervoor kunt je een Digitaal Corona Certificaat (DCC) aanmaken. Daarover lees je meer op Coronabewijs via de CoronaCheck-app | Rijksoverheid.nl.

Na je vaccinatie kan je een coronabewijs aanmaken in de CoronaCheck app. Een coronabewijs is bijvoorbeeld een coronatoegangsbewijs voor horeca, evenement of andere activiteit. Of een coronabewijs om mee te reizen binnen Europa. Een coronabewijs is een negatieve testuitslag óf een vaccinatiebewijs óf een bewijs dat je bent hersteld van corona.

Registreren lukt niet?

De GGD gaat niet over de CoronaCheck-app. Als het registreren van jouw vaccinatie niet lukt, bekijk dan de veelgestelde vragen hierover op de website van de Rijksoverheid. Of bel met:

 • Technische helpdesk CoronaCheck-App: 0800 1421
 • Algemene vragen over de registratie: 0800 5090 

Je kunt op vakantie, maar elk land heeft eigen regels. Wees daarom goed voorbereid en check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie op www.wijsopreis.nl. Deze website is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je hebt bijvoorbeeld een Digitaal Corona Certificaat nodig.

Wat is het DCC?

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het mensen makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Dit certificaat kun je aanmaken als je bent gevaccineerd, of met een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel (een positieve PCR-coronatest bij de GGD tussen de 12 en 180 dagen oud). Dat kan via de CoronaCheck-app of -website. Wanneer je via de app of website inlogt met je DigiD, worden de gegevens automatisch opgehaald uit de registratiesystemen van de GGD/RIVM.

Over coronabewijzen en het Digitaal Corona Certificaat (DCC) lees je meer op Coronabewijs via de CoronaCheck-app | Rijksoverheid.nl. Daar vind je ook veelgestelde vragen en hulp bij het gebruik van de app.

Als je iets bent verloren op de vaccinatielocatie, zoals sleutels, een ID-bewijs of een portemonnee, kun je een mail sturen naar: VerlorenVoorwerpenVaccinatielocatiesMO@rotterdam.nl

Vergeet niet de datum en de locatie te vermelden. Wij gaan ons best doen het verloren voorwerp terug te vinden.

De persoonsgegevens die je verstrekt aan de GGD Rotterdam-Rijnmond, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken de gegevens alleen voor het doel waarvoor je ze hebt achtergelaten. Wij bewaren jouw vaccinatiegegevens maximaal 15 jaar, volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wil je meer weten over ons privacybeleid? Kijk dan op onze privacy-pagina.

Gegevens delen met RIVM
Als je toestemming geeft, registreert het RIVM onderstaande gegevens. Je kunt na een coronavaccinatie op Mijn.rivm.nl/vaccinaties zien welk coronavaccin je hebt gekregen en wanneer.

 • burgerservicenummer (BSN),
 • geboortedatum,
 • voornaam en achternaam,
 • adresgegevens,
 • reden vaccinatie (leeftijd/medische aandoening/zorgmedewerker),
 • datum en plaats waar je de vaccinatie hebt gekregen,
 • naam van het vaccin en batchnummer.

Wij vragen je om vooraf aan te geven of je het wel of niet goed vindt dat de GGD deze gegevens met het RIVM deelt. Dit overzicht is geen vaccinatiebewijs. Je krijgt het vaccin ook als je géén toestemming geeft voor het delen van de informatie met het RIVM.

Er zijn veel vragen rondom dit onderwerp. Zodra we meer informatie hebben, plaatsen we dit op deze pagina. Houd verder ook onze social media in de gaten voor updates rondom het onderwerp vaccineren.

Wil je meer weten? Bel naar 0800-1351 of kijk op www.coronavaccinatie.nl. Op deze website vind je informatie over de verschillende vaccins, de volgorde waarin er wordt gevaccineerd en antwoorden op veelgestelde vragen.

Ik ben zorgprofessional

Werk je in de zorg? Of voor een bedrijf dat zorg verleent? En heb je een vraag over de uitnodiging voor het vaccineren of over het maken van een afspraak voor vaccineren? Neem contact op met het informatienummer 088-678 8900 (Rijksoverheid) of kijk op www.coronavaccinatie.nl en de website van het RIVM.

Wil je onze organisatie komen versterken? Kijk hier of er tijdelijke opdrachten open staan. Kijk ook op Vaccineer Nederland voor vacatures in het land. Vragen? Stuur dan een mailtje naar werkenbij@rotterdam.nl.

Belangrijke links met actuele informatie