Spring naar het artikel

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Griep is een besmettelijke ziekte. Je kunt het krijgen door een virus, het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Het virus verandert ieder jaar weer een beetje waardoor u ieder jaar opnieuw griep kunt krijgen.

Wat is de griep?

Griep is een besmettelijke ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Griep ontstaat vaak plotseling met:

  • Koude rillingen
  • Hoofdpijn
  • Heftige spierpijn en vermoeidheid
  • Keelpijn en droge hoest
  • (Hoge) koorts

Hoe krijgt u griep?

Iemand die ziek of besmet is, heeft het virus in de keel, neus of luchtwegen. Door bijvoorbeeld hoesten, niezen, praten komen kleine virusdruppeltjes in de lucht en verspreiden zich. Als u deze druppeltjes inademt, kunt u besmet raken. Het virus kan ook worden overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop.

Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen die griepklachten hebben, kunnen het best thuisblijven om te voorkomen dat zij anderen besmetten.

Lees meer over de griep op Griep | RIVM.

Kan ik mij tegen griep laten vaccineren?

Iedereen kan zich jaarlijks tegen griep te laten vaccineren. Mensen die een grotere kans lopen op ernstige klachten door griep, krijgen de jaarlijkse griepprik gratis aangeboden. Dit zijn mensen met bepaalde medische aandoeningen en mensen van 60 jaar en ouder bij wie griep ernstige gevolgen kan hebben voor hun gezondheid.

De Gezondheidsraad adviseert om ook gezondheidszorgpersoneel dat in het dagelijks werk in direct contact komt met patiënten de griepprik aan te bieden. Veel werkgevers in de zorg bieden hun werknemers een griepvaccinatie aan.

Over de griepprik is meer te lezen op www.rivm.nl/griepprik. U kunt ook contact opnemen met uw huisarts of werkgever. Medewerkers in de zorg kunnen meer informatie over de griepprik vinden op de webpagina over de griepprik voor professionals in de zorg.

Hoe kunt u zich beschermen tegen griep?

Om de kans te verkleinen dat u griep krijgt of dat u griep krijgt of overdraagt:

Afbeelding van een man die niest in een zakdoek.

Hoest en nies netjes. Raak uw mond en neus zo min mogelijk aan. Houd een zakdoek voor de mond of hoest en nies in uw elleboogplooi.

Afbeelding van een hand die een zakdoekje in een prullenbak gooit.

Gebruik het liefst papieren zakdoeken. Gooi deze na één keer gebruiken weg.

Afbeelding van een hand onder een kraan waar water uit komt.

Was de handen voor het eten en na het hoesten, niezen of snuiten. Droog de handen daarna goed af.

Afbeelding van een hand dat een doekje vast heeft en vuil opveegt.

Houd het huis schoon. Vooral deurknoppen, kranen en trapleuningen. Was beddengoed en stoffen speelgoed regelmatig. Via deze voorwerpen kunnen griep- en verkoudheidsvirussen zich makkelijk verspreiden.

Afbeelding van een huis met een raam en 2 pijlen die luchtcirculatie voorstellen

Ventileer woon- en slaapruimten. Laat ventilatierooster open of zet het raam op een kier.