Spring naar het artikel

Hepatitis B

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Hepatitis is een ander woord voor ontsteking van de lever. Er zijn verschillen tussen hepatitis A, B en C. Hepatitis B kan door seksueel contact worden overgedragen.

Wat is het?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Hepatitis B komt in Nederland veel voor.

Wat merkt u ervan?

De meeste mensen met hepatitis B hebben geen klachten, maar zijn wel besmettelijk voor anderen. De klachten bij hepatitis B zijn: misselijkheid, moeheid, gebrek aan eetlust, jeuk, gewrichtsklachten, koorts en een griepachtig gevoel. De ontlasting is lichter van kleur (de kleur van lichte stopverf) en de urine is donkerder (de kleur van sterke thee). Het oogwit en de huid kunnen een gelige kleur krijgen.

Hoe loopt u het op?

Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Het hepatitis B-virus wordt, vaak ongemerkt, overgedragen door onbeschermde seks en bloedcontact. Ook kan de moeder het virus bij de bevalling overdragen op de baby.

Wat kunt u doen?

Hepatitis B kunt u voorkomen door veilig te vrijen (met condooms) en het vermijden van bloed-bloedcontact (zoals bij het zetten van tatoeages en piercings of bij het scheren met een gebruikt mesje). Partners en huisgenoten van personen met hepatitis B kunnen in aanmerking komen voor vaccinaties tegen hepatitis B.

Hepatitis B komt wereldwijd voor. Ook in Nederland kan men besmet raken, maar het risico is hoger in Azië, tropisch Afrika en bepaalde landen in Zuid-Amerika. Als u langere tijd of regelmatig naar landen reist waar hepatitis B voorkomt, kunt u zich voor de reis laten vaccineren. De serie bestaat uit drie vaccinaties. Na deze drie inentingen bent u in principe levenslang beschermd.