Spring naar het artikel

Hepatitis B

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Hepatitis is een ander woord voor ontsteking van de lever. Er zijn verschillen tussen hepatitis A, B en C. Mensen kunnen hepatitis B door bloed-slijmvliescontact en seksueel contact aan anderen geven. Hepatitis B komt in Nederland veel voor.

Wat merk je ervan?

De meeste mensen met hepatitis B hebben geen klachten. Ze zijn wel besmettelijk voor anderen. De klachten bij hepatitis B zijn: misselijkheid, moeheid, gebrek aan eetlust, jeuk, gewrichtsklachten, koorts en een griepachtig gevoel. De poep is lichter van kleur (de kleur van lichte stopverf). De urine is donkerder van kleur (de kleur van sterke thee). Het oogwit en de huid kunnen een gelige kleur krijgen.

Hoe krijg je het?

Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Je kunt het hepatitis B-virus van een ander krijgen via onbeschermde seks en bloed-slijmvliescontact. Dit gaat vaak ongemerkt. Ook kan de moeder het virus bij de bevalling aan de baby geven.

Wat kun je doen?

Hepatitis B kun je voorkomen door veilig te vrijen (met condoom) en het voorkomen van bloed-slijmvliescontact. Zoals bij het zetten van tatoeages en piercings of het scheren met een gebruikt mesje. Partners en huisgenoten van personen met hepatitis B kunnen mogelijk een prik halen tegen hepatitis B. Bel hiervoor de GGD in jouw regio of je huisarts. Heb je onveilige seks gehad met iemand die (mogelijk) hepatitis B heeft? Laat je dan testen via de huisarts.

Hepatitis B komt wereldwijd voor. Ook in Nederland kun je het virus krijgen. Het risico is wel groter in Azië, tropisch Afrika en bepaalde landen in Zuid-Amerika. Ga je voor langere tijd of regelmatig naar landen waar hepatitis B voorkomt? Dan kun je voor de reis een prik tegen hepatitis B halen. De serie bestaat uit 3 prikken. Na deze 3 vaccinaties ben je in principe levenslang beschermd.

Meer informatie?

Meer informatie vind je op de website van het RIVM.