Spring naar het artikel

MERS-coronavirus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Sinds de ontdekking van het virus in 2012 kregen 1800 mensen de ziekte. Van deze patiënten overleden er 640. De bron van besmetting van patiënten ligt in het Midden-Oosten. Meer informatie vind je op de website van RIVM.

Wat merk je ervan?

Coronavirussen veroorzaken luchtwegklachten. Deze lopen uiteen van mild tot ernstig, soms met maag- en darmklachten bij mensen en dieren. Het zijn de verwekkers van een groot deel van de gewone verkoudheid.

Het MERS-coronavirus is een bijzonder type coronavirus. Dit kan een ernstiger ziekteverloop geven, met ernstige luchtwegklachten. Dit noemen we ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS). Patiënten hebben last van koorts, hoesten en ademhalingsproblemen. Het SARS-virus is ook een coronavirus, maar van een ander type.

Hoe kun je het krijgen?

In september 2012 ontdekte men MERS-CoV voor het eerst. Hoe een patiënt het virus precies krijgt, is nog niet helemaal duidelijk. Hiernaar vindt veel onderzoek plaats. Kamelen en dromedarissen in het Midden-Oosten blijken het virus te dragen. Het lijkt erop dat deze dieren de bron van de infectie zijn.

Het virus lijkt in sommige situaties soms van mens op mens overdraagbaar. Dit is bij nauw contact met een patiënt. Ondanks deze aanwijzingen van mens-op-mens overdracht blijft het risico van het krijgen van zo’n infectie klein.

Luchtwegklachten

Heb je ernstige luchtwegklachten (ernstige benauwdheid met koorts of longontsteking met koorts)? En was je in de 14 dagen voor deze klachten in het Midden-Oosten? Neem dan contact op met je huisarts.

Reizigers naar het Midden-Oosten

Voor bedevaartgangers naar Mekka en Medina geldt een aangepast reisadvies. Er is geen aangepast reisadvies voor andere reizigers naar het Midden-Oosten. Het risico voor een reiziger om besmet te raken is heel klein (WHO/ECDC). De bron van infectie is nog onbekend (maar mogelijk komt het van dieren). Daarom is het belangrijk dat reizigers algemene hygiënemaatregelen in acht nemen. En dat ze contact met dieren en dierlijke afvalproducten voorkomen. De normale reisadviezen, inclusief hygiëne-adviezen, voor het Midden-Oosten vind je op onze pagina Reizigerszorg.