Spring naar het artikel

MERS-coronavirus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

In september 2012 is een nieuw type coronavirus ontdekt. Internationaal wordt de naam Middle East Respiratory Syndrome-Coronavirus (MERS-CoV) gehanteerd.

Wat is het?

Sinds de ontdekking van het virus in 2012 is bij 1800 patiënten de infectie vastgesteld. Van hen zijn er 640 overleden. De bron van besmetting van patiënten ligt in het Midden-Oosten. Meer informatie vindt u op de website van RIVM.

Wat merkt u ervan?

Coronavirussen veroorzaken luchtwegklachten uiteenlopend van zeer mild tot ernstig, soms met maag- en darmklachten bij mensen en dieren. Het zijn de verwekkers van een groot deel van gewone verkoudheid.
Het MERS-coronavirus is een bijzonder type coronavirus dat een ernstiger ziekteverloop kan geven, met zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. De patiënten hebben last van koorts, hoesten en ademhalingsproblemen. Het SARS-virus is ook een coronavirus maar van een ander type.

Hoe kunt u het oplopen?

Het MERS-CoV is voor het eerst ontdekt in september 2012. Hoe een patiënt het virus precies oploopt, is nog niet helemaal duidelijk. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Het virus wordt ook gevonden bij kamelen en dromedarissen in het Midden-Oosten. Het lijkt erop dat deze dieren de bron van de infectie zijn.
Het virus lijkt in bepaalde omstandigheden soms van mens op mens overdraagbaar. Dit is bij nauw contact met een patiënt. Ondanks deze aanwijzingen van mens-op-mensoverdracht blijft het risico van het oplopen van een dergelijke infectie heel laag.

Luchtwegklachten

Mocht u ernstige luchtwegklachten hebben (ernstige benauwdheid met koorts of longontsteking met koorts) en in de veertien dagen voor deze klachten in het Midden-Oosten zijn geweest, neem dan contact op met uw huisarts.

Reizigers naar het Midden-Oosten

Voor bedevaartgangers naar Mekka en Medina geldt een aangepast reisadvies. Er is geen aangepast reisadvies voor overige reizigers naar het Midden-Oosten. Het risico voor een reiziger om besmet te raken is heel klein (WHO/ECDC). Omdat de bron van infectie nog onbekend is (maar mogelijk van dieren afkomstig), dienen reizigers algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen en contact met dieren en dierlijke afvalproducten te vermijden. De gebruikelijke reisadviezen, inclusief hygiëneadviezen, voor het Midden-Oosten kunt u vinden op onze pagina Reizigerszorg.