Spring naar het artikel

Tatoeëren en piercen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Welke gezondheidsrisico's loopt u als u een tatoeage of piercing laat zetten? Bij het aanbrengen van tatoeages, piercings en permanente make-up is hygiëne erg belangrijk. Als degene die een tatoeage, piercing of permanente make-up aanbrengt niet hygiënisch werkt, loopt u risico op een infectie, denk hierbij aan hepatitis B, hepatitis C of hiv.

Iedereen die tatoeëert, permanente make-up of cosmetische tatoeages aanbrengt, piercet of gaatjes prikt in kraakbeen van oren en neus met een piercinginstrument heeft een vergunning nodig om dit te mogen doen. De GGD controleert of de medewerkers van tatoeage- en/of piercingstudio's, schoonheidssalons en juweliers zich houden aan de wettelijke hygiënerichtlijnen. Als dit zo is, verleent de GGD een vergunning. De vergunning is voor 3 jaar geldig. Bij signalen/klachten waaruit blijkt dat de vergunde locatie niet volgens de richtlijnen werkt kan de GGD een bezoek brengen en zo nodig verdere maatregelen nemen.

Wilt u een tatoeage of piercing laten zetten?

Op de site veiligtatoeerenenpiercen.nl kunt u zien welke bedrijven een vergunning hebben en dus werken volgens de wettelijke hygiënerichtlijnen. Daarnaast is het belangrijk dat u zelf ook let op het volgende:

  • De ruimte waar de tatoeage gezet wordt, is schoon. Er zijn geen bloed- of inktvlekken van een vorige klant zichtbaar
  • De tatoeëerder wast zijn/haar handen voordat hij/zij alle materialen klaar zet
  • Voordat de tatoeage wordt gezet, wordt je huid gedesinfecteerd (pas ná het scheren)
  • De naald en enkele andere onderdelen komen uit een steriele verpakking en worden niet met de blote handen aangeraakt
  • Direct na het openen van de steriele verpakkingen trekt de tatoeëerder, piercer of schoonheidsspecialiste schone handschoenen aan en zet de losse steriele onderdelen in elkaar. Direct daarna begint hij/zij met tatoeëren of piercen
  • Na het tatoeëren of piercen wordt de naald in een naaldencontainer weggegooid.

Illegale studio

Als u denkt dat u te maken heeft met een mogelijk illegale studio, doet u er goed aan om contact op te nemen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), via e-mail info@nvwa.nl of de meldkamer van de NVWA (telefoon: 0900 - 03 88), of met de GGD.

Opleidingsinstituten

Sommige tatoeage- en piercingstudio’s en schoonheidssalons bieden opleidingen aan voor tatoeëren, piercen of permanente make-up. Zij geven vaak aan dat zij hiervoor goedkeuring hebben van de GGD. Dit is onjuist. In Nederland worden tot nog toe geen extra eisen gesteld aan deze opleidingsinstituten. Zo’n opleiding heeft geen status en er kan geen erkend (geldend) diploma worden behaald. Over de kwaliteit van de opleidingen doet de GGD geen enkele uitspraak.