Spring naar het artikel

Voedselinfecties

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Voel je je na het eten niet lekker? Dan kun je een voedselinfectie hebben. Misschien was het vlees of de vis niet goed gaar. Of was de hygiëne in de keuken onvoldoende.

Wat is het?

Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. Je krijgt het door het eten of drinken van voedsel besmet met een bacterie, virus of parasiet.

Wat merk je ervan?

Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, overgeven, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Je kunt ook een voedselinfectie hebben zonder dat je het merkt.

Hoe kun je het krijgen?

Veel voedselinfecties ontstaan bij mensen thuis door onvoldoende hygiëne. Zoals handen niet (goed) wassen na toiletbezoek of een luier verschonen en daarna eten klaarmaken. Voedselinfecties ontstaan ook als je rauw vlees en groenten op dezelfde snijplank snijdt. Of als voedsel te lang in de warmte ligt. Zoals tijdens een barbecue of picknick. Ziekteverwekkers groeien dan sneller. Het eten van vlees dat aan de binnenkant niet gaar is vergroot het risico op een voedselinfectie. Hetzelfde geldt voor onvoldoende gegaarde vis of rauwe schelpdieren.

Hoe kun je het voorkomen?

  • Was je handen regelmatig met zeep, zeker voordat je eten klaarmaakt. Maar ook na het aanraken van rauw vlees en voordat je aan tafel gaat. Was bovendien altijd je handen na toiletbezoek en na het verschonen van luiers. Maar ook na het aanraken van (huis)dieren.
  • Voorkom dat bereide en schone voedselproducten besmet raken. Gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees en rauwe groente. Was messen tussendoor af, of gebruik verschillende messen.
  • Volg de bewaaradviezen op de verpakking van een product op. Gebruik producten voor de uiterste gebruiks- of houdbaarheidsdatum. Zet gekoelde producten na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast (tussen 4 °C en 7 °C). Haal ze daar pas vlak voor gebruik uit.
  • Gaar vlees, vis en schelpdieren door verhitting.
  • Drink geen rauwe melk. En kook kraanwater of drink bronwater uit verzegelde flessen als je twijfelt aan de kwaliteit. Bijvoorbeeld in het buitenland.

Melden van een voedselinfectie

Heb je een (mogelijke) voedselinfectie? En denk je dat dit komt door het eten van een verdacht product? Dan kun je dit melden bij de NVWA. Zijn er meerdere mensen ziek door een (mogelijke) voedselinfectie? Dan kun je dit ook melden bij de GGD.