Spring naar het artikel

Teken en de ziekte van Lyme

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Van de miljoen mensen die jaarlijks een tekenbeet oplopen, krijgen er zo’n 25.000 de ziekte van Lyme. Behandeling met antibiotica is nodig om ernstige gevolgen te voorkomen.

Wat is het?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie (Borrelia burgdorferie). Een teek kan deze Lyme-bacterie bij zich dragen. Wanneer deze teek een mens bijt kan de bacterie op de mens worden overgedragen en de ziekte van Lyme veroorzaken. De ziekte komt in Nederland regelmatig voor. De ziekte kan zonder behandeling ernstige gevolgen hebben.

Wat merkt u ervan?

Een tot drie weken na een tekenbeet kan rondom de plaats van de beet een rode ring op de huid ontstaan die steeds groter wordt. Binnen de rode ring wordt de huid weer gewoon van kleur. Soms zijn er griepachtige verschijnselen, zoals koorts. Wanneer de ziekte niet wordt behandeld, verdwijnt de ring vanzelf. Later kunnen klachten ontstaan zoals: gewrichtsklachten, zenuwklachten, hartritmestoornissen en huidaandoeningen. De ziekte is te behandelen met antibiotica.

Hoe kunt u het oplopen?

Teken komen vooral voor in struiken en grassen tot ongeveer anderhalve meter boven de grond. Van daaruit klimmen ze op passerende dieren en soms op mensen. Teken gaan op zoek naar een warme en vochtige plaats op het lichaam. Daar bijten ze zich vast in de huid om bloed op te zuigen. De beestjes zijn er het hele jaar, maar de meeste mensen worden gebeten als ze actief zijn; dat is in de periode van maart tot en met oktober.

Hoe kunt u het voorkomen?

Probeer zo min mogelijk door hoog gras te lopen en vermijd struikgewas en hopen bladeren. Blijf bij wandelingen op de paden en bedek uw lichaam zoveel mogelijk. Het is geen garantie dat u geen tekenbeet oploopt, maar zo maakt u de kans wel kleiner.
Wilt u toch graag het groen in, zorg dan voor goede bescherming en smeer uw huid in met een insectenwerend middel met minimaal een percentage van 30 procent van de stof diethyltoluamide (DEET). Controleer nadat u in het groen bent geweest altijd uw huid en kleding.

Wat moet u doen bij een tekenbeet?

  • Als de teek langer dan 24 uur op de huid zit, overleg dan met de huisarts of behandeling nodig is
  • Verwijder de teek zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 24 uur. Gebruik een puntig pincet of een speciale tekentang
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid en trek hem voorzichtig uit de huid
  • Ontsmet het wondje met 70 procent alcohol
  • Noteer de datum in uw agenda en let tot drie maanden na de beet op ziekteverschijnselen
  • Ga bij klachten of een rode uitslag naar de huisarts.

Meer informatie

In onderstaande folder Een teek? Pak ’m beet! kunt u meer informatie vinden over de teek en de ziekte van Lyme. Voor de verwachting van het aantal teken in Nederland, kunt u terecht op tekenradar.nl.