Spring naar het artikel

Buiktyfus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Buiktyfus begint bijna ongemerkt met verminderde eetlust en vage buikpijn, maar is toch levensbedreigend. Een bacterie brengt de ziekte over.

Wat is het?

Buiktyfus is een levensbedreigende ziekte van het maag-darmkanaal. De ziekte wordt veroorzaakt door besmetting met de bacterie Salmonella Typhi. Buiktyfus komt in het Westen niet veel voor. De laatste tien jaar is de kans op besmetting vooral groot in Azië, Afrika en Latijns Amerika.

Hoe loopt u het op?

De ontlasting van iemand met buiktyfus is besmettelijk. Via de handen kan de salmonellabacterie op eetgerei en eten terecht komen. Eten en drinken raakt zo besmet raken en kan andere mensen besmetten. Buiktyfus wordt vaak veroorzaakt door het eten van onvoldoende gegaard vlees, kip en eieren die niet gaar zijn, rauwe schelpdieren of door het drinken van ongekookte melk. Ook rauwe groenten en fruit kunnen besmet zijn met de salmonellabacterie.

Wat merkt u ervan?

De ziekte kan sluipend beginnen met toenemende koorts, verminderde eetlust, hoofdpijn, algehele malaise en vage buikpijn. De patiënt kan suf worden. In het begin, vóórdat de koorts begint, is er soms even diarree; daarna is er meestal sprake van obstipatie, die soms (weer) overgaat in diarree. Op de huid van de buik kunnen rode vlekken ontstaan.

Wat kunt u doen?

Besmetting met salmonella kunt u voorkomen door u aan zeer strenge hygiënische maatregelen te onderwerpen, vooral bij het bereiden van voedsel. Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, de reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden is vaccinatie tegen buiktyfus aanbevolen. Het buiktyfusvaccin geeft één tot drie jaar bescherming. U bent door de inenting niet 100 procent beschermd. Daarom blijft ondanks vaccinatie een goede hygiëne voor eten en drinken altijd erg belangrijk: dus drink geen ongekookt water, rauwe melk of vruchtensappen. Eet geen onvoldoende gaar vlees, rauwe schaaldieren, ijsblokjes en ongeschild/ongewassen fruit en voedsel, zoals rauwkost.