Spring naar het artikel

Cholera

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

In verontreinigd water leeft de bacterie die cholera veroorzaakt, een ontsteking van de darmen met diarree en het risico van uitdroging tot gevolg.

Wat is het?

Cholera is een besmettelijke ziekte die een ontsteking van de darmen veroorzaakt. Cholera wordt veroorzaakt door een bacterie, Vibrio cholerae. De bacterie bevindt zich in, veelal brak, oppervlaktewater en water dat is verontreinigd met ontlasting. Cholera komt over de hele wereld voor, maar vooral in de landen in Zuidoost-Azië, Afrika ten zuiden van de Sahara en Zuid- en Midden Amerika.

Hoe kunt u het oplopen?

Door het drinken van besmet kraanwater of het eten van voedsel dat bereid is door mensen met cholera kunt u de bacterie oplopen. De bacterie komt via het water ook in schaal- en schelpdieren terecht. Door het eten hiervan kunt u ziek worden.

Wat merkt u er van?

Cholera begint met plotseling braken en grote hoeveelheden waterdunne diarree. De diarree ziet er uit als ´rijstwater´, licht geelgroen met vlokjes en is bijna geurloos. De grote hoeveelheid diarree kan snel tot uitdroging leiden. In veel gevallen verloopt cholera echter zonder klachten of alleen met milde diarree.

Hoe kunt u het voorkomen?

Goede hygiëne is de belangrijkste maatregel om cholera te voorkomen. Het is belangrijk om uw handen vaak en goed te wassen, zeker als u eten bereidt, voor het eten en na toiletbezoek. Daarnaast moet u goed opletten met wat u eet en drinkt.
Er bestaat een vaccin tegen cholera. Dit vaccin geeft gedeeltelijke bescherming tegen cholera. Het risico op cholera voor gewone reizigers is zo laag dat hen dit vaccin niet wordt geadviseerd. Mensen die in vluchtelingenkampen gaan werken wordt wel aangeraden om het vaccin te nemen.

Het cholera-stempel

Voor geen enkel land is een vaccinatie tegen cholera verplicht. Toch vragen sommige landen om een bewijs dat u geen cholera heeft. Hiervoor krijgt u een stempel in uw vaccinatieboekje waarop staat: ´cholera medically not indicated´. Dit stempel heeft een onbeperkte geldigheidsduur en is vooral bedoeld om problemen bij grensposten te voorkomen.