Spring naar het artikel

Dengue (knokkelkoorts)

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Dengue wordt ook wel knokkelkoorts genoemd. Besmette muggen dragen het denguevirus door steken over op de mens. De klachten lijken op die van griep.

Wat is het?

Dengue is een infectieziekte die veel voorkomt in de (sub)tropen. De ziekte wordt veroorzaakt door het denguevirus dat via een muggenbeet wordt overgedragen. Dengue komt af en toe voor bij mensen die tropische landen hebben bezocht.

Wat merkt u ervan?

Dengue wordt maar zelden herkend omdat de symptomen sterk op die van griep lijken. Het virus verdwijnt vanzelf uit het lichaam. Na een muggenbeet kan het twee tot veertien dagen duren voordat de eerste klachten ontstaan. De ziekte begint met plotselinge hoge koorts, koude rillingen, hoofdpijn en pijn in de spieren, botten en gewrichten, vandaar de Nederlandse naam knokkelkoorts. In de eerste twee dagen kan een vlekkerige huiduitslag ontstaan. Heel soms krijgt de patiënt bloedingen in de huid of een bloedneus. De kans hierop is groter als iemand al een keer eerder dengue heeft gehad. Er zijn vier typen van het denguevirus. Als u één type heeft gehad, dan kunt u dat type nooit meer krijgen, maar de drie andere typen wel.

Hoe kunt u het oplopen?

Een mug, die het virus bij zich draagt, brengt dat over op mensen door te steken. De mug steekt overdag, vooral in de vroege ochtend en de late namiddag. Dengue komt steeds vaker voor in grote delen van de wereld, vooral in stedelijke gebieden.

Hoe kunt u het voorkomen?

Er zijn geen vaccins of medicijnen om dengue te voorkomen. De belangrijkste maatregel om u tegen de ziekte te beschermen, is ervoor te zorgen dat u niet wordt gestoken door (besmette) muggen. Draag daarom kleding die zoveel mogelijk huid bedekt en gebruik een insectenwerend middel met minimaal 30% DEET (diethyltoluamide).