Spring naar het artikel

Malaria

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Muggen kunnen de malariaparasiet overbrengen. Als u naar een gebied reist waar malaria veel voorkomt, moet u vooraf tabletten slikken.

Wat is het?

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten. Die kunnen na een muggenbeet in het lichaam komen. Er zijn verschillende vormen van malaria. Malaria tropica is de meest voorkomende vorm en meestal ook de ernstigste.

Hoe kunt u het oplopen?

Een mug, die de malariaparasiet bij zich draagt, kan de parasiet door een steek (muggenbeet) overdragen op mensen. Muggen die malaria overbrengen zijn actief vanaf zonsondergang tot zonsopgang. De parasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen. Malaria is niet van mens op mens overdraagbaar.

Wat merkt u ervan?

Gemiddeld tien tot veertien dagen na de steek van een besmette mug kunnen de eerste verschijnselen optreden. De klachten zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Een grieperig gevoel kan hieraan voorafgaan. Het kan wel eens maanden duren voordat de eerste klachten ontstaan.

Wat kunt u doen?

U kunt malaria voorkomen door algemene maatregelen tegen muggenbeten te nemen en/of malariatabletten te slikken. Informeer ruim (zes tot acht weken) voor vertrek naar een risicogebied bij GGD Reizigerszorg of u malariatabletten moet slikken. Het is belangrijk om u goed aan het voorschrift te houden. Daarnaast zijn de volgende maatregelen belangrijk om muggenbeten te voorkomen:

  • Slaap in een kamer met airco of gebruik een muskietennet, liefst geïmpregneerd. Een geïmpregneerd net wordt vooral aanbevolen voor zwangere vrouwen en kinderen, mensen die onder primitieve omstandigheden reizen en mensen die gedurende langere tijd in een malariagebied verblijven.
  • Draag van zonsondergang tot zonsopgang bedekkende kleding (lange mouwen, lange broek, schoenen en sokken).
  • Bescherm onbedekte lichaamsdelen (gezicht, handen en enkels) met insectenwerende middelen. Middelen met minimaal 30 procent DEET (diethyltoluamide) zijn het meest geschikt.