Spring naar het artikel

Onderzoek

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Naast het geven van adviezen en vaccinaties, werkt de afdeling Reizigerszorg ook mee aan onderzoeken. Hoe lang werken vaccinaties bijvoorbeeld? Of hoe kunnen muggenbeten voorkomen worden? Lees hier meer over onze onderzoeken en hoe u kunt deelnemen.

De GGD voert op dit moment het COVA-onderzoek uit, in samenwerking met het Erasmus MC uit. COVA staat voor COhort VAccinatie. Bij dit onderzoek willen we gezonde reizigers gaan vergelijken met bijzondere reizigers. Voorbeelden van bijzondere reizigers zijn reizigers die medicijnen gebruiken die het afweersysteem onderdrukken, zwangere vrouwen en ouderen. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar de werking van de vaccinaties.

Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. We vragen reizigers om binnen een jaar op vier momenten bloed af te staan en een korte vragenlijst in te vullen. Bij deelname aan het volledige onderzoek ontvangt u een kortingsbon van maximaal €25 die u kunt besteden bij een volgend bezoek aan onze reizigerspoli. De kortingsbon mag ook door een familielid of reisgenoot besteed worden.

Waarom dit onderzoek?

Door uw inzet en deelname kunnen artsen nagaan of vaccinaties ook na uw reis goed blijven werken en onderzoek doen naar doorgemaakte ziekten. Zo kunnen we u en andere reizigers in de toekomst nog beter informeren. Als u deel wilt nemen aan het onderzoek of hier vragen over heeft, dan kunt u dit tijdens het consult aangeven. Uw verpleegkundige kan u van informatie voorzien. Het kan ook zijn dat u gevraagd wordt om deel te nemen.

Ben jij 18 jaar of ouder en heb je de afgelopen 6 maanden gereisd naar een land waar muggen ziekten kunnen overbrengen? Zoals in Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika of Afrika. Dan kun je meedoen aan een video-interview van ongeveer 30 minuten over jouw ervaring met muggen op reis. Aanmelden of meer informatie? Mail naar l.oosterom@student.maastrichtuniversity.nl.

Waarom dit onderzoek?
In veel landen op de wereld zijn muggen aanwezig die ziekten over kunnen brengen. Vaak is het voorkomen van muggenbeten de enige manier van bescherming. Ook veel reizigers uit Nederland krijgen hier mee te maken. Doordat reizigers deze ziekten meenemen naar hun thuisland, kunnen die ziekten ook in Nederland verspreiden.

We weten dat het vaak niet lukt om muggenbeten tijdens de reis te voorkómen. Maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar de ervaring van Nederlandse reizigers met bescherming tegen muggenbeten. Wat zijn de redenen om wel of geen muggenbescherming toe te passen? Wat werkt wel, of maakt het juist lastig om muggenbeten te voorkomen? Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht in te krijgen in de factoren die invloed hebben op het gebruik van muggenbescherming tijdens de reis.

Dit inzicht kunnen we gebruiken om onze voorlichting aan reizigers te verbeteren. Als reizigers geen muggenziekten oplopen helpen zij mee om verspreiding van deze ziekten te voorkomen.