Spring naar het artikel

Protocol Malaria

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Reizigers die een middelmatig risicogebied voor malaria bezoeken, komen in aanmerking voor een noodbehandeling met atovaquon/proguanil.

Noodbehandeling

In deze regio's wegen de kosten en bijwerkingen van malariaprofylaxe niet op tegen de kleine kans op het krijgen van malaria. Bij bezoek aan hoog-risicogebieden voor malaria schrijven we zoals gebruikelijk malariaprofylaxe voor. Daarnaast is het belangrijk dat reizigers altijd de juiste anti-muggenmaatregelen nemen (DEET, beschermende kleding, klamboe).

 

Wanneer moet je de noodbehandeling gebruiken?

We adviseren reizigers om een thermometer mee te nemen op reis. Bij klachten die passen bij malaria (griepachtige verschijnselen en koorts) moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen om malariadiagnostiek te verrichten. De noodbehandeling moet je starten als je binnen 24 uur geen arts kunt bereiken en de klachten aanhouden. Ook na het starten van een noodbehandeling is het heel belangrijk om medische hulp te zoeken. Dit om na te gaan of de klachten geen andere oorzaak hebben.

Door het meenemen van een noodbehandeling zijn reizigers ervan verzekerd een goede behandeling voor malaria bij zich te hebben. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat lokaal verkochte malariamedicatie in Azië en Afrika vaak geen of onvoldoende werkzame bestanddelen bevat. De zieke reiziger kan dan ook doorgaan met deze behandeling als een lokale arts de diagnose malaria stelt. Bij ernstige malaria kan echter ziekenhuisopname en intraveneuze behandeling nodig zijn.

 

Voor wie is de noodbehandeling ongeschikt?

Zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 5 jaar, patiënten met (functionele) asplenie en hiv-positieven komen niet in aanmerking voor noodbehandeling. Zij krijgen malariaprofylaxe voorgeschreven.

Vragen?

Ben je professional en heb je een vraag over de noodbehandeling voor malaria? Neem dan contact op met het team Infectieziekten van de GGD. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 17.00 uur bereikbaar via 010 - 433 98 97.

Bron: LCR-protocol Malaria