Spring naar het artikel

Ambrosia

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Ambrosia is een plant die ook hooikoortsplant genoemd wordt omdat hij tijdens de bloei grote hoeveelheden pollen produceert die een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Ambrosia is een éénjarige plant, oorspronkelijk afkomstig uit Noord Amerika, die 20 tot 150 centimeter groot kan worden. De twee in ons land voorkomende soorten ambrosia worden beschouwd als de meest schadelijke voor mensen die last hebben van hooikoorts.

De bloeiperiode is van eind augustus tot en met oktober. Er komen dan grote hoeveelheden pollen vrij. Die zijn zeer sterk allergeen: ze veroorzaken snel hooikoortsklachten. Doordat de ambrosia zo laat in het jaar bloeit, duurt het hooikoortsseizoen twee maanden langer.

Wat zijn de gezondheidsklachten bij hooikoorts en ambrosia?

  • Neusklachten
    Er ontstaan klachten die lijken op een neusverkoudheid. De neus kan jeuken, waardoor u veel niest. U kunt ook last hebben van een verstopte neus of een 'loopneus'. Sommige mensen hebben een vol gevoel in hun hoofd.
  • Oogklachten
    Uw ogen kunnen jeuken, tranen of branderig aanvoelen.
  • Andere klachten
    Uw keel kan droog en branderig zijn, waarbij u moet hoesten. Sommige mensen hebben een koortsig en moe gevoel.

Mocht de plant in uw tuin voorkomen, dan raden wij u aan deze te verwijderen. Voor meer informatie over het verwijderen van ambrosia en de klachten lees de informatiefolder.