Spring naar het artikel

Bedwantsen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De bedwants noemen we ook wel een wandluis of bedluis. Dit is een parasitair insect van zo'n 6 millimeter lang. Het voedt zich met het bloed van mens of (huis)dier.

Bedwantsen verstoppen zich achter plinten, stopcontacten. Of in spleetjes of kieren in de muur. Ze kunnen lang (35 weken) zonder voedsel. Bedwantsen houden niet van licht. Na het voeden gaan ze terug naar hun donkere schuilplaats. Een beet veroorzaakt jeuk en bulten. 

Bedwantsen kunnen alleen leven vlak bij mensen en dieren. Ze komen het meest voor in slaapkamers. Bedwantsen kunnen zich makkelijk verspreiden. Ze lopen namelijk vrij snel, ook tegen plafonds. Via scheuren en naden in muren en leidingen komen ze in andere slaapkamers. Via bagage, meubels of beddengoed komen bedwantsen in andere woningen.

Lang dachten we dat er geen bedwantsen meer waren. Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar sinds het begin van deze eeuw stijgen de aantallen weer.

 

Hoe herken je bedwantsen?

Bedwantsen zijn ongeveer 6 millimeter lang en roodbruin van kleur. Na een 'bloedmaaltijd' kunnen ze donkerrood worden. De vrouwtjes zijn iets dikker dan de mannetjes. Overdag zie je ze niet. Dan verstoppen ze zich achter plinten en stopcontacten. En in spleetjes en kieren in de muur. Vind je poep die eruitziet als bruin-zwarte stipjes op lakens? Of op plinten, of rondom schilderijen en stopcontacten? Dan heb je misschien bedwantsen.

Zijn bedwantsen slecht voor je gezondheid?

Bedwantsen kunnen virussen of bacteriën bij zich dragen. Het is nog niet duidelijk of ze mensen ook kunnen besmetten met een beet. Je kunt verschillende klachten krijgen na beten van een bedwants. Van geen reactie, tot huidklachten zoals bulten en jeuk. De wondjes helen over het algemeen snel. Soms komen huidinfecties voor. Bij openkrabben van de bultjes ontstaan littekens. De rode vlekjes zijn pas na een paar weken helemaal verdwenen.

Hoe kom je van bedwantsen af?

Bedwantsen zijn lastig te verwijderen. Was kleding en beddengoed in ieder geval op 60 ⁰C. En maak plekken waar bedwantsen vaak zitten, extra goed schoon. Zoals plinten in slaapkamers, of de ombouw van bedden. Let ook op randen van matrassen, richels van bedden en achter schilderijen. Belangrijk is dat je zeker weet dat het om bedwantsen gaat, voordat je ze gaat verwijderen. Verplaats of verwijder niets uit de ruimte, voordat die is behandeld.

De GGD haalt zelf geen ongedierte weg. Denk je dat je bedwantsen in huis hebt? Neem dan contact met de afdeling Plaagdierbestrijding van je gemeente. Rotterdammers kunnen bellen met de gemeente Rotterdam, via telefoonnummer 14 010.