Spring naar het artikel

Gehoorschade

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Elk jaar lopen zo’n 22.000 mensen, vooral jongeren, gehoorschade op. Harde muziek is hiervan de belangrijkste oorzaak. Gehoorschade is blijvend maar ook te voorkomen.

Wat is het?

Goed kunnen horen is erg belangrijk. Ons gehoor draagt bij aan onze veiligheid en helpt ons elkaar te verstaan. Helaas zijn er veel mensen in Nederland die schade aan hun gehoor hebben. Elk jaar komen daar ongeveer 22.000 jongeren bij.

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in de oren beschadigd raken en kapot gaan. Dit kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is, maar het kan ook gebeuren als er te vaak of te lang naar harde geluiden geluisterd wordt. Hierdoor slijten de trilharen in het oor. Als de trilharen beschadigd zijn geven ze geen of de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis.

Hoe loopt u het op?

Uw gehoor kan beschadigd raken door harde muziek tijdens het uitgaan of door het luisteren naar muziek via oordopjes. Hoe harder deze muziek staat, hoe korter u kunt luisteren zonder schade aan uw gehoor op te lopen. Muziek in discotheken of bij festivals staat vaak zo hard, dat mensen al snel hun oren beschadigen.

Wat merkt u ervan?

Als uw oren eenmaal beschadigd zijn, kunnen zij niet meer herstellen. Hierdoor ontstaan permanente oorsuizingen, geluidsvervorming en gehoorverlies. Als het gehoor beschadigd is, kunnen concentratie- en leerproblemen ontstaan. Het gebeurt ook dat mensen in een sociaal isolement raken of depressief worden.

Wat kunt u doen?

Gehoorschade kunt u voorkomen. Hieronder enkele tips:

  • Ga veilig om met geluid. Tijdens het uitgaan is het belangrijk om universele oordoppen met muziekfilter te dragen. Deze oordoppen zijn beter dan ‘schuimdoppen’ omdat schuimdoppen de muziek vervormen en niet goed in het oor passen. Als u naar muziek luistert via een headset, zet het volume dan niet te hoog. Zet eventueel de volumebegrenzing aan als u niet goed weet wanneer de muziek te hard staat.
  • Meten is weten. er bestaan verschillende apps om de geluidssterkte te meten. Vanaf 80 decibel kan gehoorschade ontstaan. Elke 3dB harder, verdubbelt het geluid. 103 dB is dus twee keer zo hard als 100 dB. Als het geluid te hard staat, gebruik dan oordoppen of zoek een rustige plek. Ga ook niet te dicht bij de geluidsboxen staan.
  • Merk gehoorschade tijdig op; doe elk jaar een gratis online hoortest. U kunt uw oren ook uitgebreid onderzoeken. Hiervoor kunt u het beste naar de audicien gaan. Een tijdelijke piep tijdens of na het luisteren van muziek geeft al aan dat de muziek te hard is geweest.