Spring naar het artikel

Hoofdluis

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Als een kind hoofdluis heeft, voelen ouders zich vaak aangekeken op slechte hygiëne. Maar lichaamsverzorging heeft er niets mee te maken. De parasiet verspreidt zich razendsnel.

Wat is het?

De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. De volwassen luis is een grijsblauw beestje van ongeveer 3 millimeter groot. Nadat hij bloed opgezogen heeft, is hij roodbruin. De eitjes (neten) zien eruit als grijs-witte stipjes en plakken aan de haren. Ze zijn lastig te verwijderen. Luizen zoeken graag behaarde en warme plekjes op. Zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Hoofdluis verspreidt zich heel snel.

Hoofdluis is geen drama. Je hoeft je niet schuldig te voelen als jij of je kind hoofdluis heeft. Het kan geen kwaad, maar het kan erg jeuken. Door te krabben kunnen er wondjes ontstaan. Het krijgen van hoofdluis heeft niets te maken met lichamelijke hygiëne. Hoofdluis komt zelfs vaker voor op schone haren.

Wat merk je ervan?

Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Als je controleert, kijk dan goed tussen de haren. Vooral achter de oren en in de nek. Je ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook kun je alleen grijs-witte stipjes zien. Ook dan is het vaak hoofdluis. Die stipjes, de neten, kunnen luizen worden.

Hoe kun je het krijgen?

Luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. Kinderen lopen de meeste kans om hoofdluis te krijgen. Tijdens het spelen komen ze vaak met hun hoofd tegen dat van een ander kind aan.

Hoe kun je het voorkomen?

Je kunt hoofdluis nooit helemaal voorkomen. Je kunt letten op de aanwezigheid van hoofdluizen door regelmatig te controleren.

Hoe kun je het behandelen?

Als je hoofdluis ontdekt, moet je meteen beginnen met kammen met een speciale hoofdluiskam. Doe dit 14 dagen lang. Deze behandeling kun je ook combineren met een antihoofdluismiddel.

Folder hoofdluis