Spring naar het artikel

Hoofdluis

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Als een kind hoofdluis heeft, voelen ouders zich vaak aangekeken op slechte hygiëne, maar lichaamsverzorging heeft er niets mee te maken. De parasiet verspreidt zich razendsnel.

Wat is het?

De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. De volwassen luis is een grijsblauw beestje van ongeveer drie millimeter groot. Nadat hij bloed opgezogen heeft, is hij roodbruin. De eitjes (neten) zien eruit als grijs-witte puntjes en kleven aan de haren. Ze zijn lastig te verwijderen. Luizen zoeken graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo.

Hoofdluis is geen drama en u hoeft uzelf niets te verwijten als u of uw kind hoofdluis heeft. Het is onschadelijk, maar het kan erg jeuken. Door te krabben kunnen er infecties ontstaan. Het krijgen van hoofdluis heeft niets te maken met lichamelijke hygiëne: hoofdluis komt juist vaker voor op schone haren.

Wat merkt u ervan?

Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Als u controleert, kijk dan goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. U ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als u geen luizen ziet maar wel grijs-witte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes, de neten, kunnen zich ontwikkelen tot luizen.

Hoe kunt u het oplopen?

Luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. Kinderen lopen de meeste kans hoofdluis te krijgen, omdat ze bij het spelen vaak met hun hoofd tegen dat van een ander kind aankomen.

Hoe kunt u het voorkomen?

U kunt hoofdluis nooit helemaal voorkomen. U kunt wel alert zijn op de aanwezigheid van hoofdluizen door regelmatig te controleren.

Hoe kunt u het behandelen?

Als u hoofdluis ontdekt, is het belangrijk om meteen te beginnen met het kammen met een speciale hoofdluiskam. Doe dit veertien dagen lang. Deze behandeling kunt u eventueel combineren met een antihoofdluismiddel.