Spring naar het artikel

Loden drinkwaterleidingen

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Het schadelijke metaal lood werd tot 1960 in waterleidingen verwerkt. Een huis van vóór 1960 heeft mogelijk loden waterleidingen.

Wat is lood?

Lood is een zacht, buigzaam en kneedbaar metaal en kent vele toepassingen waaronder in waterleidingen. Het is een schadelijke stof. Daarom zijn vanaf 1960 geen loden leidingen meer gelegd. De drinkwaterbedrijven hebben hun loden waterleidingen buitenshuis tussen 1995 en 2002 bijna allemaal vervangen. Voor leidingen in huis is de huiseigenaar zelf verantwoordelijk. Woont u in een huis dat vóór 1960 is gebouwd? Dan is het mogelijk dat uw kraanwater uit loden waterleidingen komt.

Wat merkt u van lood?

Lood heeft een effect op de ontwikkeling van de hersenen. Vooral bij jonge kinderen tot en met zeven jaar kan blootstelling aan lood leiden tot het verlies van enkele IQ-punten. Hoe groot het gezondheidseffect van lood is, is niet precies te zeggen. Als zuigelingen flesvoeding van poedermelk krijgen die is aangemaakt met water uit loden waterleidingen, kunnen zij te veel lood binnenkrijgen. Zij drinken namelijk veel in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Als zwangere vrouwen water met lood drinken, kan dit ook schadelijk zijn voor het kind. Zodra kinderen ook ander voedsel krijgen en hun lichaamsgewicht toeneemt, nemen de risico's van lood af. Bij borstvoeding lopen baby's geen risico.

Wat kunt u doen?

  • De meest effectieve manier om blootstelling aan lood te verminderen is het vervangen van loden waterleidingen. Als u zelf eigenaar bent, kunt u dat zelf laten doen. Als u een huurwoning heeft, kunt u de huiseigenaar vragen dit te doen, maar deze is niet verplicht om dit te doen.
  • Gebruik - als uw huis loden waterleidingen heeft - voor de bereiding van flesvoeding voor kinderen bron- of flessenwater in plaats van kraanwater. Let op: met filteren of koken verdwijnt het lood niet uit het water.
  • Ook voor jonge kinderen tot en met zeven jaar is het beter om bron- of flessenwater te gebruiken om de blootstelling aan lood zoveel mogelijk te verminderen.
  • Het doorspoelen van leidingen kan de hoeveelheid lood in het water verlagen als het water een aantal uren stil heeft gestaan. Een garantie dat de hoeveelheid lood in het water voldoende is verlaagd, is er alleen niet.

Om te achterhalen of u nog loden waterleidingen hebt in uw woning, kunt u het stroomschema hieronder raadplegen.

Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen in het onderstaande document (versie: november 2019).