Spring naar het artikel

Reuzenberenklauw

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De reuzenberenklauw is een grote plant van soms wel 3,5 meter hoog, met witte bloemschermen met een omvang tot 50 cm.

De plant bloeit van juni tot ver in de herfst langs autowegen, spoorwegen, voetpaden en in het bos. Als hij uitgebloeid is dan sterft hij af. Op de wortel groeit het volgende jaar een nieuwe plant.

Hoe herkent u de reuzenberenklauw?

De reuzenberenklauw maakt bladeren van minstens één tot anderhalve meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd en diep ingesneden. Een hoogte van twee tot vier meter kan worden bereikt. Een stengeldoorsnede van tien centimeter is ook heel normaal. De reuzenberenklauw groeit op vochtige grond in de volle zon. De reuzenberenklauw is ruw behaard met brandharen. Hij heeft een buisvormige geribbelde stengel, die in tegenstelling tot de inheemse (gewone) berenklauw rood gevlekt is. In de winter zijn de holle stengels een waar toevluchtsoord voor allerlei insecten, spinnen, rupsen en larven. De grote gedroogde bloemschermen zijn populair als decoratie in droogboeketten.

Wat merkt u ervan?

De reuzenberenklauw heeft vooral op kinderen grote aantrekkingskracht. De bladeren kunnen langer dan een meter worden. Je kunt je er prachtig onder verstoppen. Kinderen die onder de bladeren kruipen, komen soms met grote jeukende brandblaren thuis, zeker als ze in de zon hebben gelopen.

Contact met de sappen van de reuzenberenklauw of een lichte aanraking in combinatie met zonlicht kan na 24 uur leiden tot huidbeschadiging. Eerst kunnen jeukende, rode vlekken of blaasjes ontstaan. Na een paar uur kunnen deze zich ontwikkelen tot grote blaren. De blaren zien eruit als ernstige brandwonden en genezen pas na één tot twee weken. De sappen maken de huid overgevoelig voor zonlicht. Als de huid in aanraking is gekomen met het sap van de reuzenberenklauw, ga dan gedurende enige dagen niet in de zon of onder de zonnebank. Er zullen dan geen blaren ontstaan, wel kan de huid tijdelijk geïrriteerd raken.

Wat moet u doen na contact met het sap van de reuzenberenklauw?

  • Ga direct naar de spoedeisende hulp (SEH) als u het sap in de mond heeft gekregen. Dit is heel gevaarlijk.
  • Heeft u sap in uw ogen gekregen? Dan moet u uw ogen direct uitspoelen met veel water en meteen daarna contact opnemen met de huisarts.
  • Was de huid direct af met water en zeep. Als er geen gelegenheid is om de huid af te spoelen bedek de huid dan meteen. 
  • Na het afspoelen moet u de huid ook bedekken zodat er geen zonlicht op kan komen. Het is verstandig om een week uit de zon te blijven. 
  • Wrijf het sap niet uit over de huid en raak het gezicht niet aan.
  • Ga naar de huisarts als er toch ‘iets’ te zien is, zoals rode uitslag.

De gewone berenklauw is familie van de reuzenberenklauw. Deze plant lijkt sterk op de reuzenberenklauw, maar is kleiner (tot twee meter). Ook is het blad minder scherp gekarteld. Het sap van deze plant heeft minder effect op de huid dan dat van de reuzenberenklauw, maar toch kunnen er blaren ontstaan als de huid is blootgesteld aan zonlicht. 

Hoe verwijdert u de plant?

De reuzenberenklauw in uw tuin moet u zeer voorzichtig weghalen. Het beste kunt u hiervoor een hoveniersbedrijf inschakelen. Mocht u de reuzenberenklauw toch zelf willen verwijderen, draag dan beschermende kleding (een regenpak en rubber handschoenen) en een beschermende bril. Spoel de kleding daarna af met veel water.

Voor de verwijdering van de reuzenberenklauw op openbare plekken waar kinderen spelen of veel wandelaars komen, kunt u de gemeente bellen.