Spring naar het artikel

Schimmels

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Net als paddenstoelen en zwammen zijn schimmels levende wezens. Ze groeien op vochtige en warme plekken en kunnen luchtwegklachten verergeren.

Wat is het?

Schimmels zijn, net als paddenstoelen en zwammen, levende wezens die bij het schimmelrijk horen. Schimmels maken sporen aan, zeer kleine deeltjes die u met het blote oog niet kunt zien. Sporen kunnen onder de juiste omstandigheden zelf ook uitgroeien tot een schimmel. Zij hebben voor hun groei vocht en warmte nodig en leven van resten van dode planten of dieren. Schimmels en de sporen daarvan komen overal voor, zowel buiten- als binnenshuis. In huis komen schimmels vooral voor op vochtige plekken.

Wat merkt u ervan?

Uit onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is gebleken dat luchtwegklachten kunnen verergeren als u woont in een huis met vocht- en schimmelproblemen. Dat wil niet zeggen dat vocht- en schimmelproblemen deze klachten ook veroorzaken: er kunnen andere oorzaken zijn voor de klachten. Zo kunt u allergisch zijn voor huisstofmijt. Een huisarts kan (laten) onderzoeken of u gevoelig bent voor schimmels.

Wat kunt u doen?

Schimmels groeien vooral op vochtige plekken. Daarom is het belangrijk om vocht (in huis) tegen te gaan. Dat betekent dat u lekkages moet (laten) repareren en uw woning goed moet ventileren. Als vochtproblemen niet worden verholpen, komen de schimmels terug.

Bekijk de adviezen voor het tegengaan van vocht.

Tips om schimmels weg te halen

  • Droog na het douchen de muren en vloer met een trekker. Vergeet de voegen en kitranden niet.
  • Haal schimmel van geverfde muren en plafonds weg met soda of een ander schoonmaakmiddel, opgelost in heet water. Gebruik een harde, natte borstel. Als u een droge borstel gebruikt, komen er (te) veel schimmeldeeltjes in de lucht. Trek huishoudhandschoenen aan en gebruik een mondkapje bij het weghalen van de schimmels. Een mondkapje kunt u kopen bij een doe-het-zelfzaak. Iemand die gevoelig is voor schimmels kan beter iemand anders vragen de schimmels weg te halen.
  • Bij schimmel op het behang moet het behang worden weggehaald. De ruwe muur daarachter moet worden geschrobd met soda opgelost in heet water.
  • Gebruik geen chloor. Chloor werkt prikkelend op de slijmvliezen van keel, neus en ogen. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen er klachten van krijgen.
  • Muren en plafonds kunnen na verwijdering van de schimmel worden ‘geverfd’ met een vlekken-voorstrijk middel. Dit middel is te koop bij een goede verfwinkel. Ook kunt u witte grondverf gebruiken op de plekken waar de schimmel heeft gezeten. Het gebruik van behang en gips wordt afgeraden. Schimmels kunnen hier goed in leven.
  • Gordijnen of andere stoffen waar schimmels in zitten, moet u zo heet mogelijk wassen. Als de schimmels er niet uitgaan, moet de stof worden vervangen. Beschimmelde matrassen zijn helaas niet meer te redden.
  • Als er schimmel in schoonmaakborstels, moppen of ander schoonmaakgereedschap zit, dan moet u deze in kokend water zetten. Zo gaan de schimmels dood.
  • Als in hout, kit en gips schimmeldraden zijn doorgedrongen, dan kunnen de schimmels alleen verwijderd worden door de beschimmelde delen te verwijderen en te vervangen door nieuw materiaal.

Bekijk ook de video’s met tips op onze pagina In huis (ontwikkeld door GGD Haaglanden).