Spring naar het artikel

Ventileren, koolmonoxide en luchtvochtigheid

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Als het over luchtverontreiniging gaat, praten we meestal over de buitenlucht. Maar ook in huis kan de lucht verontreinigd zijn. Hoe houdt u de lucht in uw woning fris? De GGD geeft u graag advies.

Waarom moet u uw huis ventileren?

U ververst de lucht in huis. Dit betekent dat vervuilde, vochtige (warme) lucht wordt vervangen door minder vochtige (koude) lucht. Het vocht in de woning moet zo veel mogelijk naar buiten kunnen. Daarom is het belangrijk dat er goed gelucht en geventileerd wordt.

Hoe vaak moet u uw huis ventileren?

Luchten doet u één keer per dag door in iedere kamer een raam of buitendeur vijftien minuten open te zetten. U kunt dit het beste ’s ochtends doen of ’s avonds vlak voordat u naar bed gaat. Door de verwarming tijdens het luchten laag te zetten, voorkomt u onnodig warmteverlies.

Bij ventileren (24 uur per dag, zeven dagen in de week) komt er de hele dag verse lucht binnen door een rooster, een raam (kier) of een bovenlicht. Ventileren werkt het beste als twee roosters of ramen tegenover elkaar openstaan. Als er veel mensen in de woonkamer zijn en er condens op de ramen zit, moet er méér worden geventileerd. Ventilatieroosters mogen niet verstopt raken en moeten geregeld worden schoongemaakt.

Wat is het gevaar van koolmonoxide?

Koolmonoxide is een gas dat kan vrijkomen bij de verbranding van aardgas, hout en kolen. Dit betekent dat koolmonoxide kan ontstaan bij het gebruik van gas- en verbrandingstoestellen zoals een geiser, kachel of open haard. Het gevaar van koolmonoxide is dat het gas geen geur of smaak heeft en onzichtbaar is. Daardoor kan het voorkomen dat u niet doorheeft dat het gas er is. Koolmonoxide wordt om die reden ook wel een sluipmoordenaar genoemd.

Koolmonoxidevergiftiging is vooral bekend in de acute vorm, waarbij mensen in een korte tijd een grote hoeveelheid koolmonoxide inademen. Bij koolmonoxidevergiftiging ontstaan klachten als hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Iemand die grote hoeveelheden koolmonoxide heeft ingeademd, kan zelfs bewusteloos raken en overlijden.

Meer weten over koolmonoxide (CO) in woningen?

Waarom is luchtvochtigheid van belang?

In uw huis wordt de binnenlucht vochtig en vies (met afvalstoffen) wanneer u niet ventileert. Dit gebeurt door vochtverlies van uzelf door uw ademhaling en door het bereiden van een maaltijd (koken). Als u in de winter ventileert, wordt de lucht droger. Een (veel) lagere luchtvochtigheid is op zich geen probleem, maar kan in combinatie met stoffigheid leiden tot irritaties van de slijmvliezen van ogen, neus en keel. Als de luchtvochtigheid langdurig hoog is, kunnen schimmels en/of huisstofmijten zich beter ontwikkelen. Dit kan vervolgens leiden tot (verergering van) luchtwegklachten, vooral bij mensen met gevoelige luchtwegen, en allergieklachten. In de zomer is de relatieve luchtvochtigheid in huis over het algemeen hoger dan in de winter. Meer weten over vocht?