Spring naar het artikel

Bof

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De bof is een zeer besmettelijke infectieziekte. Bij kinderen is de ziekte meestal onschuldig, bij ouderen kunnen de complicaties ernstig zijn.

Wat merkt u ervan?

De ziekteverschijnselen van de bof beginnen meestal met koorts en een ontsteking van de speekselklier bij het oor. De wang zwelt dan flink op en slikken is pijnlijk. Andere complicaties zijn ontstekingen van de eileider of de zaadbal, hersenvliesontsteking en gehoorverlies. Een deel van de mensen dat bof oploopt, merkt hier niets van. Deze mensen kunnen wel andere mensen besmetten.

Hoe loopt u het op?

Het bof-virus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen wordt het virus in de lucht verspreid. Zo vindt besmetting plaats. Mensen die het virus bij zich dragen, kunnen anderen besmetten, ook als ze zelf niet ziek zijn. De bof is het meest besmettelijk vanaf een tot twee dagen voordat de speekselklieren opzwellen tot vijf dagen daarna.

Hoe kunt u het voorkomen?

De belangrijkste maatregel om bof te voorkomen is een vaccinatie tegen bof. Een volledige bescherming bestaat uit twee prikken met het BMR-vaccin (Bof, Mazelen en Rode hond). De meeste kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen bof als ze veertien maanden en negen jaar zijn, volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Deze serie van twee vaccinaties geeft geen volledige bescherming tegen een infectie met het bofvirus. Gevaccineerde personen die bof krijgen hebben minder kans op een ernstig ziektebeloop dan ongevaccineerde personen.

Houd bij hoesten en niezen altijd de hand voor de mond en neus. Was daarna de handen. Nog beter is het om een papieren zakdoek te gebruiken en die na eenmalig gebruik weg te gooien.