Spring naar het artikel

Coronavirus (COVID-19)

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Wereldwijd zijn er besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

In Nederland gelden maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Bijvoorbeeld: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en was voldoende uw handen.

Regionale cijfers

Hier vindt u een actueel overzicht van het aantal positief geteste personen in onze regio.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Door het coronavirus is er veel vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Denk aan mondmaskers, schorten en handschoenen. Hieronder vindt u meer informatie over PBM.

Bron- en contactonderzoek

Bij vastgestelde besmettingen met infectieziekten voert de GGD Rotterdam-Rijnmond bij inwoners in de regio Rijnmond het bron- en contactonderzoek (BCO) uit. Dit gebeurt ook bij het coronavirus.

Zorg in de regio

Hier leest u meer over hoe de zorg in de regio Rijnmond georganiseerd is. Ook vindt u hier informatie voor professionals en (thuis)zorginstellingen.

Mentale gezondheid

Hoe ga je om met stress en wat kun je doen om mentaal gezond te blijven tijdens de coronacrisis?

Meer weten?

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen over het coronavirus aan de GGD, of bezoek de website van de Rijksoverheid

De GGD Rotterdam-Rijnmond voert bij vastgestelde besmettingen bij inwoners in de regio Rijnmond het bron- en contactonderzoek uit. Dit betekent dat wij met de patiënt in kaart brengen met wie hij / zij contact heeft gehad.

Het coronavirus is meldingsplichtig. Alle artsen en laboratoria moeten elke patiënt met een verdenking van besmetting met het coronavirus melden bij de GGD. Op die manier kan de GGD snel verder onderzoek doen. We werken nauw samen met artsen, laboratoria, het RIVM, ziekenhuizen, GGD’en, gemeenten, de Veiligheidsregio en andere zorginstellingen in de regio.

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te beperken, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

  • Was uw handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes, gooi ze na gebruik direct weg

Aanvullend op deze maatregelen adviseert het RIVM vanwege het coronavirus het volgende:

  • Geef elkaar geen hand meer
  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Vermijd contact met anderen en houd 1,5 meter afstand tot elkaar
  • Blijf thuis bij milde verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts.

Er bestaan verschillende coronavirussen. De meeste coronavirussen zorgen voor milde klachten zoals verkoudheid in de winter. Sommige coronavirussen kunnen ernstigere longklachten veroorzaken, bekende voorbeelden zijn MERS en SARS. Het nieuwe coronavirus hoort bij die laatste groep. De ziekte die het virus veroorzaakt heeft de naam COVID-19.

De meeste informatie over het coronavirus, evenals een Q&A, vindt u op de website van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid heeft een speciaal telefoonnummer voor vragen over het coronavirus: 0800 - 1351 (bereikbaar tussen 08.00 en 22.00 uur).