Spring naar het artikel

Een positieve (zelf)test

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Het voorkomen, opsporen en bestrijden van verschillende infectieziekten onder de bevolking is één van de wettelijke taken van de GGD. Dit gebeurt ook bij het coronavirus. Hiermee wordt verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen. Het is belangrijk dat mensen die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus thuisblijven.

Veelgestelde vragen

Op deze pagina geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Heb je na het lezen hiervan nog vragen, of wil je meer informatie?

Ik heb een positieve (zelf)test. Wat nu?

Heb je een corona-zelftest gedaan en is deze positief? Dan ben je (waarschijnlijk) besmet met het coronavirus. Het testbeleid is gewijzigd en hoef je na een positieve zelftest niet altijd meer een ‘confirmatietest’ te doen bij de GGD. Voor bepaalde doelgroepen wordt nog wel geadviseerd om zich te laten testen bij de GGD: 

  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (van 70 jaar of ouder, of met een ernstige afweerstoornis).
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (van 70 jaar of ouder, of met een ernstige afweerstoornis)
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.

Val je onder deze doelgroep, maak dan een afspraak bij de GGD om de zelftest te laten bevestigen. Dat kan via www.coronatest.nl, 0800-1202 of 010-4438031.

Isolatie

Om te voorkomen dat je andere mensen besmet, ga je in isolatie en vermijdt je contact met huisgenoten. Lees de informatiebrief of bekijk hier de video 'hoe werkt isolatie'.

Informeer

Het is belangrijk dat je de mensen met wie je contact hebt gehad informeert dat je positief getest bent op corona. Hoe je dit doet, lees je hier.

Getest bij de GGD?

Ben je bij de GGD positief getest? Dan ontvang je een beveiligde e-mail met daarin informatie over wat je moet doen. Daarnaast kan het zijn dat je door onze collega's wordt gebeld. Bij een gedeelte van de mensen met een positieve testuitslag, voeren wij een gesprek op maat om jou van informatie te voorzien.

Thuisquarantaine (thuisblijven) en corona

Het advies om in quarantaine te gaan wanneer je in de buurt bent geweest van iemand met corona is vervallen. Om besmettingen en verspreiding  tegen te gaan, is het wel belangrijk om na contact met een positief getest persoon:

  • extra alert te zijn op klachten
  • direct te testen bij klachten en
  • contact met kwetsbaren voor 10 dagen na het contact met de positieve persoon te vermijden

Ga bij een positieve testuitslag altijd in isolatie. Twijfel je wat je moet doen als je in de buurt bent geweest van iemand met corona? Kijk dan op mijnvraagovercorona.nl wat je kunt doen. Lees hier meer over de leefregels.