Soorten coronatesten
Vertalen
Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.
Op deze pagina lees je meer de verschillende testen in onze regio, zoals de PCR-test, de antigeentest en de zelftest.
PCR-testen
De PCR-test is de meest gebruikte en de meest nauwkeurige test om het coronavirus aan te tonen. Hierbij wordt een neusafname plus keelafname gedaan door getraind personeel. We nemen deze test op onze testlocaties af. De uitslag is binnen 24-48 uur beschikbaar. De PCR-testen zijn bedoeld voor iedereen, zorgpersoneel en mensen die werken met kwetsbaren krijgen verplicht een PCR-test.
Antigeentesten
Antigeentesten geven sneller de uitslag dan de (reguliere) PCR-test. De uitslag is er binnen 24 uur, vaak al binnen een paar uur. Hierbij wordt een testafname gedaan door getraind personeel. Daarmee is de betrouwbaarheid hoger dan van de zelftesten. De test is iets minder gevoelig dan een PCR-test. Dit is vooral wanneer je nog weinig virusdeeltjes bij je draagt, zoals in het begin van de klachten. Antigeentesten worden vooral gebruikt door partijen die testen voor toegang en commerciële partijen.
Zelftesten / thuistesten
Een zelftest is een coronatest die je zelf thuis kunt gebruiken, voor de zekerheid of als je klachten hebt. Ook als u volledig bent gevaccineerd of al corona heeft gehad. Na een positieve zelftest hoef je geen extra test bij de GGD te doen.
Wanneer gebruik je een zelftest?
Een zelftest is een coronatest die je zelf thuis gebruikt, voor de zekerheid als je ergens naartoe gaat of als je klachten hebt. Zelftesten koop je bij de apotheek, drogist of supermarkt.
Situaties waarin u geen zelftest gebruikt
De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig dan die van veel andere coronatesten. Gebruik daarom geen zelftest als u:
- een verhoogd risico heeft op een ernstig verloop van COVID-19, of als u in contact komt met deze mensen. In deze gevallen volstaat een zelftest niet en is het advies om u bij de GGD te laten testen.
- in quarantaine zit. U kunt de quarantaine alleen beëindigen door op dag 5 bij de GGD te testen.
- op geen enkele manier thuis kunt werken. En op uw werk in aanraking komt met mensen met een verhoogd risico op ernstig verloop van COVID-19. Er gelden dan andere RIVM-richtlijnen voor het testbeleid.
Maak in deze gevallen nog steeds een testafspraak bij de GGD. Daar neemt een professional de test af en is de uitslag is dan nauwkeuriger.
Wat moet ik doen bij een positieve uitslag van een zelftest?
Bij een positieve zelftest hoeft u niet langer meer te testen bij de GGD. Wél is het belangrijk direct in isolatie te gaan. Meer informatie over isolatieadvies vind u hier: Een positieve (zelf)test, wat nu?.
Testen voor reizen en testen voor toegang
Testen voor een reis of toegang tot bijvoorbeeld een evenement kan niet meer via de GGD. Kijk op www.testenvoorjereis.nl en www.testenvoortoegang.org voor meer informatie.
Vragen over testen bij een commerciële aanbieder
Ik heb me laten testen bij een commerciële aanbieder, hoe betrouwbaar is mijn testuitslag?
Het is belangrijk dat de coronatest uitgevoerd wordt door een zorgprofessional, dat er een arts betrokken is, dat de sneltesten CE-gemarkeerd zijn. Een testuitslag bij een commerciële aanbieder is betrouwbaar wanneer de aanbieder een in Nederland gevalideerde (betrouwbare) antigeensneltest heeft gebruikt. Een positieve uitslag moet daarnaast altijd gemeld worden bij de GGD, omdat COVID-19 een meldingsplichtige ziekte is. Meer informatie hierover vindt u hier.
Ik ben negatief getest bij een commerciële aanbieder, wat nu?
Een negatieve testuitslag is betrouwbaar wanneer de aanbieder een in Nederland gevalideerde (betrouwbare) antigeensneltest heeft gebruikt. Wanneer u zorgmedewerker bent is het bij het gebruik van een antigeensneltest wel het advies om deze uitslag te bevestigen met de PCR-test.
Bent u negatief getest met een antigeensneltest en verergeren uw klachten? Neem dan contact op met uw huisarts.
Ik ben positief getest bij een commerciële aanbieder, belt de GGD mij?
COVID-19 is een meldingsplichtige ziekte, positieve uitslagen moeten officieel doorgegeven worden aan de GGD. De GGD kan deze dan bekijken en het bron- en contactonderzoek uitvoeren. De aanbieders zijn in principe verplicht om bepaalde testuitslagen en (contact)gegevens van de geteste persoon aan ons door te geven, maar er zijn signalen dat dit niet altijd goed gebeurt.
Ik ben een commerciële aanbieder van sneltesten, kan ik positieve uitslagen doorgeven?
Voor het melden van de positieve testuitslag kunnen partijen sinds 29 november 2021 gebruik maken van het Meldportaal Testuitslagen. Via dit Meldportaal komen de testuitslagen automatisch bij de juiste GGD terecht.
Het Meldportaal Testuitslagen is te vinden via testuitslagen.coronatest.nl. Iedere arts met een UZI-pas krijgt met de UZI-reader en de UZI-pas toegang tot de online omgeving. Heb je geen UZI-pas, maar voldoe je wel aan de voorwaarden om een pas aan te vragen? Regel dit dan via het UZI-register. Zorgmedewerkers zonder UZI-pas gaan naar gebruikers.coronatest.nl. Dit is het ‘Beheerportaal’ waar je een account aanvraagt.
Ga voor meer uitleg in de werkinstructies op de bovengenoemde websites.