Spring naar het artikel

Veelgestelde vragen over risicogericht grootschalig testen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Alle inwoners van de gemeente Lansingerland (vanaf twee jaar) worden opgeroepen zich te laten testen op het coronavirus. Door op grote schaal te testen willen de GGD Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC beter zicht krijgen op de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant.

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen over het grootschalig testen en de antwoorden op die vragen.

Iedereen in Lansingerland ontvangt vanaf woensdag 13 januari een uitnodiging op de deurmat. Om te voorkomen dat er lange wachtrijen ontstaan bij het maken van de afspraak, is er een indeling gemaakt aan de hand van postcodegebieden. Alleen bij klachten wordt verzocht eerder te bellen.

Ja, hiervoor moet een afspraak worden gemaakt, indeling voor het bellen voor een afspraak is per postcodegebied om te voorkomen dat wachtrijen ontstaan. Het is niet de bedoeling dat u zonder afspraak binnenloopt.

Dat weet je inderdaad niet. We hopen dan we al meer grip te hebben op de verspreiding. Er geldt hetzelfde als ‘normaal’; laat je testen bij klachten en wanneer je in aanraking bent geweest met iemand die positief getest is. Bij twijfel; laat je nog eens testen.

Nee, het testen is niet verplicht. Echter wordt men dringend verzocht zich te laten testen, om zo inzicht te krijgen in de mate van verspreiding en rem te kunnen zetten op de verdere verspreiding van het virus.

Kinderen van onder de 2 jaar hoeven niet te worden getest en mensen die reeds in isolatie zitten omdat zij onderdeel zijn van een bron- en contactonderzoek/melding CoronaMelderApp, of die de eerste of tweede fase van het onderzoek al zijn test. Wanneer u om medische redenen niet in staat bent naar de testlocatie te komen, hoeft u niet deel te nemen aan het onderzoek. Als u tóch graag getest wilt worden, kunt u dit bespreken met GGD Rotterdam-Rijnmond via 010 - 443 80 31.

Nee, als u al bent getest in kader van dit onderzoek hoeft u niet opnieuw te testen, tenzij u in de tussenliggende periode klachten hebt ontwikkeld.

Nee, laat u bij klachten altijd meteen testen. Wacht hier niet mee.

Als uw klachtenpatroon veranderd, laat u dan opnieuw testen (bijvoorbeeld eerst alleen hoesten, nu ook loopneus of hoesten wordt erger).

Ja, ook als u geen klachten heeft, wordt u opgeroepen om u te laten testen. Het kan namelijk zo zijn dat u zonder klachten toch besmet bent met het virus en het virus verspreid. Daardoor kan er worden bepaald wie er in isolatie gaan, zodat verdere verspreiding wordt voorkomen. Daarnaast is de Britse variant waarschijnlijk besmettelijker.

Ook als u geen klachten heeft en recent nog negatief bent getest, wordt u opgeroepen om u te laten testen (tenzij eerdere fase van dit onderzoek al negatief getest). Dit is omdat het mogelijk is dat u inmiddels wel het virus onder de leden hebt, ook als u geen klachten heeft. Het is belangrijk dat u zich laat testen zodat we meer inzicht in de verspreiding van het virus en de Britse variant van het virus krijgen. Daardoor kan er worden bepaald wie er in quarantaine gaan, zodat verdere verspreiding van het virus onder de inwoners van Lansingerland kan worden ingedamd.

Voor het huidige onderzoek zouden wij het fijn vinden als u zich opnieuw laat testen (tenzij u in een eerdere fase van het uitbraakonderzoek al getest bent). Dit hoeft echter niet te betekenen dat u ook (opnieuw) besmet bent. De PCR kan nog tot 8 weken na een besmetting sporen van het virus aantonen, ook al is het virus inactief gemaakt door het immuunsysteem.

Iedereen vanaf 2 jaar wordt opgeroepen om te testen (behalve reeds getest in eerdere fases van dit onderzoek, tenzij klachten ontstaan zijn). Onder de 2 jaar wordt het als erg belastend gezien en is speekselafname lastig.

Op basis van wat we tot nu weten, wordt men niet vaker ernstig ziek van de Britse variant, maar is de variant wel besmettelijker. Mogelijk ontwikkelen kinderen wel vaker griepachtige klachten. Laat uw kind daarom testen, ook als het geen klachten vertoont.

De verpleeghuizen worden intern getest, geregeld door de GGD. Wanneer u om medische redenen niet in staat bent naar de testlocatie te komen, hoeft u niet deel te nemen aan het onderzoek. Als u tóch graag getest wilt worden, kunt u dit bespreken met GGD Rotterdam-Rijnmond via 010 - 443 80 31.

U ontvangt uw uitslag (positief/negatief) binnen 48 uur. Heeft u vragen over uw uitslag, neem dan contact op met de Afsprakenlijn van de GGD via 010 - 443 80 31. Bron- en contactonderzoek volgt binnen 24 uur nadat de uitslag bekend is.

Heeft u laten weten dat u het resultaat van de test telefonisch wilt ontvangen? Of heeft u geen DigiD? Dan belt de GGD u zo snel mogelijk met de uitslag (uiterlijk 48 uur). U hoeft niet zelf te bellen. Heeft u wel DigiD? Dan kunt u de uitslag zien op de coronatest-website (u krijgt e-mail als uitslag klaar staat). Als u de uitslag online heeft bekeken wordt u niet meer gebeld, tenzij de uitslag positief is (u heeft corona).

Bij corona altijd telefonisch bericht: Blijkt uit de test dat de uitslag positief is en u dus corona heeft? De GGD belt u dan altijd. Zo kan de GGD samen met u meteen starten met het bron- en contactonderzoek.

Dezelfde maatregelen gelden als eerder. Als u klachten/instructies heeft gekregen om thuis te blijven, moet u binnenblijven, anders gelden hetzelfde advies als voor iedereen tijdens de lockdown.