Spring naar het artikel

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Door de uitbraak van het coronavirus COVID-19 is er een grote vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Denk aan mondmaskers, schorten en handschoenen. Landelijk wordt de PBM zorgvuldig verdeeld. Hieronder leest u onder andere hoe PBM worden verstrekt en ook hoe en wanneer u ze moet gebruiken.

De aanvraag van en verdeling van PBM voor de instellingen voor Niet-Acute Zorg, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorginstellingen, dak- en thuiszorginstellingen enzovoort verloopt via een landelijk aanvraagpunt via Mediq. Alle zorgverleners kunnen bij deze leverancier een apart account aanmaken om PBM aan te vragen. Verstrekking van PBM vindt plaats volgens de RIVM-richtlijnen voor gebruik van PBM buiten de ziekenhuizen.

Zie voor meer informatie over Mediq en de veelgestelde vragen: mediq.nl/landelijk-consortium-hulpmiddelen.

PBM voor pgb-houders en mantelzorgers

Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb-houders) en mantelzorgers kunnen via de huisarts een recept aanvragen voor een PBM-pakket om in te zetten voor de zorg in geval van een (mogelijke) COVID-besmetting. Het PBM-pakket kan bij elke apotheek worden opgehaald.

PBM voor zorgverleners ( in dienst of als zzp'er)

Bent u in dienst bij een zorginstelling zoals thuiszorg, GGZ of een andere zorginstelling dan krijgt u PBM via de instelling zelf.  
Werkt u als zzp’er in de thuiszorg? Dan krijgt u PBM uitgereikt door de instelling of pgb-houder die u inhuurt.

Hoe gebruik je PBM zo goed en veilig mogelijk?

Voor professionals maakte de GGD een aantal werkinstructies om persoonlijke beschermingsmiddelen zo goed mogelijk te gebruiken. U vindt ze via de pagina corona werkinstructies.

Niet-medische mondkapjes of mondmaskers

Per 1 juni is het verplicht om een niet-medisch mondkapje of mondmasker te dragen in het openbaar vervoer. U leest hier hoe u zelf zo'n mondkapje of mondmasker kan maken en veilig kan dragen.