Spring naar het artikel

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Door de uitbraak van het coronavirus COVID-19 is er een grote vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Denk aan mondmaskers, schorten en handschoenen. Landelijk wordt de PBM zorgvuldig verdeeld. Hieronder leest u onder andere hoe PBM worden verstrekt en ook hoe en wanneer u ze moet gebruiken.

Let op: de informatie op deze pagina kan inmiddels verouderd zijn. De informatie wordt momenteel gecontroleerd.

 

Uitgangspunten over gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen buiten het ziekenhuis kunt u vinden via: https://lci.rivm.nl/covid-19/PBMbuitenziekenhuis

Sinds de uitbraak van corona is er een grote vraag naar Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) in de instellingen voor niet-acute zorg, zoals verpleeg- en verzorgingsinstellingen, thuiszorginstellingen en dak- en thuislozeninstellingen.  Voor het bestellen van PBM geldt:

  • In eerste instantie moeten zorginstellingen PBM weer zoveel mogelijk bestellen via de reguliere inkoopkanalen van de zorginstelling.
  • Als daar onvoldoende beschikbaarheid is dan kan in tweede instantie besteld worden bij de zogenoemde landelijke noodhulplijn, namelijk het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Het LCH blijft voor onbepaalde tijd actief als landelijke noodlijn voor PBM. Je kunt bij het LCH bestellen via Mediq. Meer informatie vind je hier via deze link. Let op: het LCH is niet om voorraden (verder) aan te vullen, bestel alleen bij het LCH bij noodsituaties als er onvoldoende PBM beschikbaar is.
  • Mocht het LCH niet (snel genoeg) kunnen leveren dan kan in derde instantie een spoedbestelling gedaan worden bij de GHOR.


Voor gebruik van PBM in de thuiszorg zijn aparte richtlijnen opgesteld. Op de pagina met werkinstructies vindt u instructies hoe u PBM moet toepassen.

Zie voor meer informatie over Mediq en de veelgestelde vragen: mediq.nl/landelijk-consortium-hulpmiddelen.

PBM voor zorgverleners (in dienst of als zzp'er)

Bent u in dienst bij een zorginstelling zoals thuiszorg, GGZ of een andere zorginstelling dan krijgt u PBM via de instelling zelf.  
Werkt u als zzp’er in de thuiszorg? Dan krijgt u PBM uitgereikt door de instelling of pgb-houder die u inhuurt.

Hoe gebruik je PBM zo goed en veilig mogelijk?

Voor professionals maakte de GGD een aantal werkinstructies om persoonlijke beschermingsmiddelen zo goed mogelijk te gebruiken. U vindt ze via de pagina corona werkinstructies.

Niet-medische mondkapjes of mondmaskers

Per 1 juni is het verplicht om een niet-medisch mondkapje of mondmasker te dragen in het openbaar vervoer.