Spring naar het artikel

Corona en reizen

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Momenteel krijgt de GGD veel vragen van mensen die op reis gaan en hier vragen over hebben. Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen, deze vullen we regelmatig aan.

Laatste update: 8 september 2021

Negatieve testuitslag na verblijf in risicogebied

Reis je naar Nederland na een verblijf in het buitenland? Houd dan rekening met het geldende inreisadvies voor het land waar je vandaan komt. Je moet als reiziger bijvoorbeeld een negatieve testuitslag kunnen laten zien. Dit geldt vanaf 8 augustus na verblijf in:

  • landen zonder groen reisadvies binnen de EU/Schengen
  • alle landen buiten de EU/Schengen

Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar en ouder. Je betaalt de kosten voor de test zelf. Er zijn uitzonderingen voor sommige landen, bijvoorbeeld als je een vaccinatiebewijs of herstelbewijs hebt. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid of op www.nederlandwereldwijd.nl.

Belangrijke wijzigingen vanaf 4 september
Vanaf 4 september zijn er een aantal belangrijke wijzigingen in de aanwijzing van (zeer)hoogrisicogebieden en de maatregelen die daarbij horen voor reizigers die terugkeren naar Nederland. Dit zijn wijzigingen voor landen binnen en buiten de Europese Unie. De wijzigingen zijn te vinden op deze webpagina van de Rijksoverheid.

Gratis coronatest voor reizigers tot 1 oktober

Reizigers kunnen tot 1 oktober 2021 een gratis coronatest laten doen voor hun reis. Dat gebeurt niet bij de GGD, maar bij een commerciële aanbieder. Kijk hiervoor op testenvoorjereis.nl.

Digitaal Corona Certificaat (DCC)

Vanaf 1 juli kan je reizen met het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC). Het DCC is een officieel coronabewijs dat het makkelijker maakt om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Het laat zien dat je een negatieve testuitslag hebt, gevaccineerd bent tegen COVID-19 of dat je hersteld bent van corona. De meest actuele informatie over het DCC vind je op deze webpagina van de Rijksoverheid.

Heb je hier vragen over? Het ministerie van Buitenlandse Zaken is 24/7 bereikbaar voor vragen op het telefoonnummer +31 247 247 247. Je kunt ook een WhatsApp-bericht sturen naar: +31 6 82 38 77 96.

Vragen over of technische problemen met de CoronaCheck-app?

Helaas kunnen wij je daar niet mee helpen. Wat kan je doen bij vragen?

Het gele boekje

Een stempel in het gele boekje is geen officieel vaccinatiebewijs. Hier lees je meer over het gele boekje.

Zelftesten op Rotterdam The Hague Airport

Aankomende reizigers op Rotterdam the Hague Airport kunnen sinds vrijdag 16 juli een gratis COVID-19 zelftest krijgen van de GGD. Op deze manier kunnen zij zichzelf op een laagdrempelige manier testen. Zelftesten zijn een extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en worden gebruikt om besmettingen eerder op te sporen (ook als je gevaccineerd bent). Bijvoorbeeld als je ergens was waar je moeilijk afstand kon houden, of voor mensen die terugkomen van vakantie of veilig naar school of werk willen.

Zelftesten zijn niet bedoeld om te testen bij klachten, wanneer je contact had met iemand met corona of in quarantaine zit. In deze gevallen kan je een testafspraak maken bij de GGD (0800-1202 of www.coronatest.nl).

Hulp nodig met inloggen DigiD

Heb je hulp nodig bij het inloggen met DigiD? De GGD kan je hier helaas niet bij helpen. Je kunt hiervoor bellen naar 088 - 123 65 55. Je kunt ook een mail sturen naar info@digid.nl.

Ook kan je terecht bij het Digicafé van de Bibliotheek Rotterdam. Kijk op de website of bel 010-281 61 00 voor informatie waar en wanneer je terecht kunt.

Meer informatie

Op de website nederlandwereldwijd.nl vind je meer informatie over reizen naar het buitenland. Hier lees je meer over de maatregelen die van kracht zijn in Europa.