Spring naar het artikel

Corona sneltesten

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De afgelopen tijd zijn er steeds meer (commerciële) coronasneltesten op de markt gekomen. De GGD krijgt hier veel vragen over. Op deze pagina leest u meer over sneltesten.

Over sneltesten

Sneltesten kunnen helpen om het coronavirus te bestrijden. Ze geven namelijk sneller de uitslag dan de (reguliere) PCR-test. Van niet elke sneltest is nog voldoende duidelijk hoe betrouwbaar deze is. Het RIVM, GGD'en en (ziekenhuis)laboratoria doen onderzoek naar de betrouwbaarheid van sneltesten. Dit noemen we ook wel valideren. Meer informatie over de verschillende soorten testen die op dit moment betrouwbaar zijn en gebruikt worden leest u hier.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van commerciële testen. De IGJ kan ingrijpen als de testen niet volgens wet- en regelgeving op de markt zijn gekomen of worden toegepast.

De GGD Rotterdam-Rijnmond werkt op dit moment alleen op de XL-locaties (bij Rotterdam Ahoy en Rotterdam The Hague Airport) routinematig met antigeentesten.

Ik heb me laten testen bij een commerciële aanbieder, hoe betrouwbaar is mijn testuitslag?

Dat is lastig om op dit moment te zeggen. Sommige sneltesten worden namelijk nog onderzocht. Momenteel (december 2020) is maar een klein aantal antigeensneltesten in Nederlandse teststraten onderzocht (gevalideerd).

Het is belangrijk dat de sneltest uitgevoerd wordt door een zorgprofessional, dat er een arts betrokken is, dat de sneltesten CE-gemarkeerd zijn. Een positieve uitslag moet daarnaast altijd gemeld worden bij de GGD, omdat COVID-19 een meldingsplichtige ziekte is. Meer informatie hierover vindt u hier.

Ik ben negatief getest bij een commerciële aanbieder, wat nu?

Een negatieve testuitslag is betrouwbaar wanneer de aanbieder een in Nederland gevalideerde (betrouwbare) antigeensneltest heeft gebruikt. Wanneer u zorgmedewerker bent is het bij het gebruik van een antigeensneltest wel het advies om deze uitslag te bevestigen met de PCR-test.

Bent u negatief getest met een antigeensneltest en verergeren uw klachten? Neem dan contact op met uw huisarts.

Ik ben positief getest bij een commerciële aanbieder, wat nu?

Bij een positieve uitslag (van een in Nederland gevalideerde sneltest) hoeft geen aanvullende PCR-test meer gedaan te worden. Deze zijn als voldoende betrouwbaar bestempeld bij mensen met een positieve uitslag.

Ik ben positief getest bij een commerciële aanbieder, belt de GGD mij?

COVID-19 is een meldingsplichtige ziekte, positieve uitslagen moeten officieel doorgegeven worden aan de GGD. De GGD kan deze dan bekijken en het bron- en contactonderzoek uitvoeren. De aanbieders zijn in principe verplicht om bepaalde testuitslagen en (contact)gegevens van de geteste persoon aan ons door te geven, maar er zijn signalen dat dit niet altijd goed gebeurt.

Ik ben een commerciële aanbieder van sneltesten, kan ik positieve uitslagen doorgeven?

Er zijn organisaties die op eigen initiatief hun personeel testen op corona. En er zijn private aanbieders die coronatesten aanbieden tegen betaling. Deze ontwikkeling kan en wil de overheid niet tegenhouden. De GGD is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de commerciële aanbieders, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt hier toezicht op. Echter, om ervoor te zorgen dat duidelijk is aan welke eisen de testen moeten voldoen, hebben het ministerie van VWS, het RIVM, de GGD’en en de IGJ uitgangspunten opgesteld voor testen op corona buiten de GGD-teststraten.

Een meldformulier voor het doorgeven van positieve COVID-19 uitslagen vindt u hieronder.

Meldingsformulier (DOCX 38.5K)

versie 24 november 2020